Libor Holub (Bohemia Energy)
Finanční rady  |  27.11.2020 10:11:29

Šetřit za energie můžete i výměnou jističe (27.11.2020)

Už jenom s úsměvem vzpomínáte na doby, kdy jste doma nebo na chalupě nahazovali cirkulárku, hoblovačku nebo starou sekačku? Měníte v kuchyni nebo v koupelně stávající spotřebiče na úspornější třídy? Přecházíte při topení z elektřiny na plyn? Možná právě vy máte stále ještě velké třífázové jističe, které vás ročně zbytečně stojí i tisíce korun navíc.

Velikost jističe určuje, jaký maximální příkon může vaše domácnost z rozvodné sítě použít, tedy kolik elektrických spotřebičů můžete zapnout současně. Pokud dochází ve spotřebě vaší domácnosti k výměnám spotřebičů a ke znatelnému snížení odběrů elektřiny, může se vám vyplatit i instalace slabšího jističe.

Výměna jističů přichází v úvahu jak v rodinném domku nebo na chalupě, tak třeba v panelákovém bytě. A to z nejrůznějších důvodů. Na venkově může jít kromě změny vytápění a ohřevu vody či výměny cirkulárky za motorovou pilu třeba i o odstranění velkých mrazáků, které byly v domácnosti používány kvůli zabijačkám. Ve městě může být předpokladem pro změnu velikosti jističe snížení počtu členů v domácnosti nebo nákup výrazně úspornější lednice, mrazničky, pračky a dalších spotřebičů. Ze zkušenosti v Bohemia Energy víme, že impulsem pro to, aby se odběratelé začali zajímat o to, jestli ‚nejistí' zbytečně, bývá často rekonstrukce kuchyně nebo koupelny. Ukažme si to na několika příkladech…

Nový bojler

Petr a Kristýna se po třech letech společného bydlení v podnájmu rozhodli, že si pořídí vlastní byt. Svůj nový domov vytápějí menšími akumulačními kamny a vodu ohřívají pomocí nového bojleru. Díky novému bojleru mohli snížit hodnotu původního jističe z 3x25A na 3x16A. To jim ročně uspoří 1 190 Kč.

Velká rekonstrukce

Rodina Pavlíkových se rozhodla, že už dále nebude žít v centru města, a koupila si chalupu na Šumavě. Tu vytápí elektřinou. Pan Pavlík je mužem činu a stále přemýšlí, kde by se dalo ušetřit. Soused mu poradil, že po rekonstrukci koupelny a obývacího pokoje, kterou Pavlíkovi na jaře udělali, může ušetřit výměnou jističe. Díky novému bojleru a novému přímotopu mohl pan Pavlík snížit hodnotu jističe z 3x40A na 3x25A. Díky této výměně ušetří 3 078 Kč za rok.

Změna vytápění

Pan Bláha žije v rodinném domku. Zde dlouhá léta topil akumulačními kamny, na která nedal nikdy dopustit. Přesto si ale přál topit plynem. Před třemi roky se mu jeho dlouholetý sen splnil. Pan Bláha se připojil na obecní plynovod a od té doby si čte své milované knížky u radiátoru, který mu pěkně prohřívá bolavá záda. Akumulačních kamen se sice dávno zbavil a také sazbu změnil na D02d, ale zapomněl na výměnu jističe. Tu provedl až letos a díky snížení původní hodnoty jističe z 3x25A na 1x25A ročně ušetří 886 Kč.

Pomoci svému rodinnému rozpočtu můžete nejenom výměnou jističe, ale třeba i změnou dodavatele energií. Porovnejte si jednotlivé nabídky a možná budete příjemně překvapeni.

Libor Holub

obchodní ředitel Bohemia Energy

Po absolvování ČVUT v Praze působil v několika společnostech v odvětví energetiky, například Cityplan nebo RWE. Rovněž řídil obchodní aktivity společnosti ATEL v České republice a na Slovensku. Od roku 2010 zastává pozici obchodního ředitele Bohemia Energy.



Bohemia Energy

Skupina Bohemia Energy je s více než 1,2 milionu zákazníků a ročním obratem přes 21 miliard korun největším uskupením alternativních dodavatelů energií v České republice a na Slovensku. Kromě dodávek elektřiny a plynu poskytuje i finanční služby, včetně financování úsporných řešení domácností a finančního plánování. Skupinu tvoří šest energetických společností – lídr skupiny, největší alternativní dodavatel energií v České republice, Bohemia Energy, dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie a největší alternativní dodavatel energií na Slovensku, společnost Slovakia Energy.

Více na www.bohemiaenergy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688