Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  26.11.2020 13:02:19

Rozvíjející se asijské trhy před sebou mají rok plný velkých očekávání

Očekávání, že cenné papíry z rozvojových trhů si povedou v nadcházejícím roce velice dobře, se stává čím dál reálnější. Asie zvládá pandemii COVID-19 mnohem lépe než rozvinutý západní svět a Čína pravděpodobně už počátkem roku 2021 prostřednictvím monetární politiky rozvolní své finanční podmínky, čímž pomůže celkovému sentimentu a zvedne multiplikátory ocenění akcií z rozvojových trhů. V roce 2021 tak začnou z těchto trhů znovu plynout výnosy, a to ještě rychlejším tempem než z rozvinutého světa - vytvoří se příznivá atmosféra plná příjemných překvapení a vysokého růstu výnosů.

Týden začal jednoznačnou divergencí na akciových trzích – akcie, které měly momentum (tedy technologické akcie), se propadly a celková situace na trhu napovídá, že se začíná znovu obchodovat s hodnotovými akciemi. O skutečném obratu směrem k hodnotovým akciím by nás přesvědčil až posun výnosů 10letých amerických dluhopisů nad 1–1,1 %. Na počátku týdne jsme se také stali svědky růstu cenných papírů z rozvojových trhů – staly se dokonce nejvíce rostoucím segmentem, a to díky jihokorejským vývozům, které jsou mnohem lepší, než se očekávalo – meziročně poskočily (po prvních 20 listopadových dnech) o 11,1 % výš, i když se očekával jejich propad o 5,8 %, což naznačuje, že se cyklická část ekonomiky začíná rozpalovat. A vzhledem k tomu, že čínský průmyslroste stejným tempem jako před pandemií COVID-19, existuje celá řada ukazatelů rychlého růstu asijských ekonomik, který se pozitivně promítne do cenných papírů z rozvojových trhů. Těm vévodí Jižní Korea, Čína, Tchaj-wan a Indie.

Akcie z rozvojových trhů si od konce června polepšily o 10,5 % víc než akcie z trhů rozvinutých, sentiment se totiž změnil tak, že teď budou indexy hlavních rozvojových trhů (Činy, Tchaj-wanu, Jižní Korea a Indie) silnější, protože tato část světa zvládla pandemii mnohem lépe než nejedna rozvinutá tržní ekonomika. Relativní výsledky rozvojových a rozvinutých trhů naznačují, že jde o návrat k průměru, rozvojové trhy si totiž celá léta vedly hůř, protože se investoři soustředili na akcie amerických technologických a zdravotnických firem.

Jedním z hlavních důvodů pro náš optimismus je to, že od Číny očekáváme rozvolnění finančních podmínek prostřednictvím volnější monetární politiky. V Číně vládnou v mnoha ohledech až příliš svazující finanční podmínky, které trvale posilují její měnu vůči americkému dolaru, ale délka jejich trvání už začíná být problémem pro další růst exportu a pro segmenty ekonomiky, které se zabývají nemovitostmi. Očekáváme, že v roce 2021 Čína svou monetární politiku rozvolní, což by mohlo vést k vzestupu cenných papírů díky růstu multiplikátorů ocenění.

Naším dalším argumentem pro vstup do dlouhých pozic na rozvojových trzích je skutečnost, že díky čínským stimulům a lepšímu postavení asijské ekonomiky současné nízké výnosy výrazně stoupnou. Analytici očekávají, že v příštích 12 měsících tyto výnosy vzrostou o 43 %, což cenným papírům nejspíš přinese čerstvý vítr do plachet, předčí očekávání a meziročně rychle porostou, což se zpravidla odrazí i ve zlepšení nálady na trzích. Analytici navíc nepočítají s 11–15% růstem výnosů v letech následujících po roce 2021, který by se měl také promítnout do vyšších cen akcií, protože investoři budou i nadále vyhledávat růst.

Autor: Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688