Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
25.11.2020 13:51:14

Tepelná čerpadla - úsporný vytápěcí systém pro vaši domácnost


Také zimní studené počasí nepatří mezi vaše nejoblíbenější? Přečkejte ho v pohodlí a teple vašeho domova. S tepelným čerpadlem navíc nebudete muset řešit, kolik za zimu protopíte.

S tepelným čerpadlem vás vytápění v zimě trápit nebude

Pro mnohé z nás není zimní období oblíbené hlavně z důvodu potřeby vytápění domácnosti. Pokud už vás také nebaví neustále zatápění, řešení nepořádku a údržby kamen, je pro vás tepelné čerpadlo vhodným řešením. Tepelné čerpadlo je bezúdržbový vytápěcí systém, které můžete pohodlně ovládat například z vašeho telefonu či počítače. Navíc oproti jiným vytápěcím systémům výrazně ušetříte.


Tepelné čerpadlo nabízí velkou finanční úsporu

Tepelné čerpadlo je ekonomicky výhodně řešení, díky kterému máte možnost dosáhnout nejnižších nákladů nejen na topení, ale i ohřev užitkové vody a či v létě chlazení domácnosti. Dokáže vám ušetřit až polovinu nákladů, které by vás stálo plynové vytápění, a v porovnání s elektřinou můžete ušetřit až 66 %. Jednou z výhod tepelného čerpadla je nenáročný spolehlivý provoz, o který se po prvotním nastavení nemusíte dál starat. Tepelná čerpadla mají dlouhou životnost a stabilní výkon, na který se můžete spolehnout během celého roku.

 


Jaké jsou typy tepelných čerpadel?

Na výběr máte ze čtyř druhů tepelných čerpadel, které si níže představíme. Od typu tepelného čerpadla se dále odvíjí složitost instalace a počáteční investice. Při výběru vhodného zařízení je třeba se zaměřit na různé faktory, jako jsou lokální podmínky, zda je obejkt vhodný pro instalaci a další proměné.

 

Tepelné čerpadlo vzduch-voda pracuje na principu odebírání energie z venkovního vzduchu a přenášení tepla do zásobníku či užitkové vody. Jedná se o nejčastěji využívaný druh tepelného čerpadla u nás. Důvodem je nižší počáteční investice, oproti ostatním druhům a jednodušší instalační práce. Tepelné čerpadlo vzduch-voda se nejvíce hodí do oblastí mírného podnebí, kde nedochází k extrémnímu snížení teploty. Typ čerpadla vzduch-voda je pro naše podmínky jako dělané, navíc kromě rychlé instalace nemá velké nároky na prostor pro venkovní jednotku. 


Systém, který je možné využít i v náročnější podmínkách, je tepelné čerpadlo země-voda. Čerpadlo je přizpůsobeno tak, že zvládá provoz i ve velmi nízkých teplotách, a hodí se proto i například do horských oblastí. Tepelné čerpadlo země-voda funguje na principu získávání energie ze zemního nebo geotermálního klimatu, kde teplota zůstává po celý rok poměrně stabilní. Hlavní výhodou tohoto typu čerpadla jsou nižší provozní náklady a až o 30 % vyšší účinnost. Naopak nevýhodou jsou náročnější instalační práce, jelikož je potřeba instalace plošného  zemního kolektoru nebo hlubinného vrtu.

 

Méně často využívaným tepelných čerpadlem je typ vzduch-vzduch, který získává tepelnou energii z vnějšího vzduchu a předává ji do vzduchu vnitřního. Systém dokáže obsloužit jeden otevřený prostor nebo místnosti, které jsou propojené. Zařízení se hodí například do bytu nebo na rekreační chalupu.

Výrobci tepelných čerpadel, na které se můžete spolehnout

Lídrem na mezinárodním trhu s tepelnými čerpadly je švédská společnost NIBE, která se na pyšní s více než padesátiletou tradicí. Tepelná čerpadla značky NIBE jsou typická jednoduchým ovládáním a elegantním designem. Systém NIBE zaručuje vysokou kvalitu, spolehlivý a stálý výkon v průběhu celého roku.

Dalším světovým výrobcem tepelných čerpadel je japonská společnost Mitsubishi. Tento dodavatel se specializuje na tepelná čerpadla vzduch voda s patentovanou technologií Zubadan. Tepelná čerpadla Mitsubishi nabízejí stabilní výkon, který spolehlivě funguje i v teplotách pod nulou.

 

Tepelné čerpadlo pro každou domácnost

Tepelné čerpadlo je vhodné jak pro novostavby, tak i pro starší stavby. U stávající zástavby musíte zjistit jaké jsou tepelné ztráty vašeho domu, a odstranit co největší množství tepelných mostů. V případě nezaizolovaného domu, teplo a peníze utíkají z okna, ať topíte fosilními palivy nebo tepelným čerpadlem. Se zateplením vašeho domu vám může pomoci využití dotačního programu Nová zelená úsporám, který se vztahuje i na pořízení tepelného čerpadla či fotovoltaické elektrárny.

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty