mpo.cz (MPO)
Dotace  |  25.11.2020 00:00:00

Firmy mohou začít žádat o dotace na projekty ke snížení energetické náročnosti provozu

Publikováno:
25.11.2020
Autor:
API

Pro malé, střední i velké podniky je připravena 1 miliarda korun

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) spustila v úterý 24. listopadu 2020 příjem žádostí o dotace v jedné z posledních výzev programu podpory „Úspory energie“. O dotace na podporu snížení energetické náročnosti provozu mohou žádat malé, střední i velké podniky. Celkem je pro ně připravena 1 miliarda korun. Výzvu vyhlásilo 24. listopadu 2020 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP PIK. Žádosti bude API přijímat do 30. dubna 2021.


Výzva podporuje snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru. „Program Úspory energie je vhodný pro všechny podniky, které chtějí vyměnit staré technologie na výrobu energie za nové, modernizovat či rekonstruovat rozvody elektřiny, plynu a tepla v budovách a průmyslových areálech. Je příhodný také pro ty, kdo plánují využívat odpadní energie ve výrobních procesech nebo zavést či modernizovat systém měření a regulace,“ říká Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace a doplňuje: „Žadatelé tuto podporu často využívají také na instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vlastní spotřebu podniku nebo modernizaci soustav osvětlení budov a areálů“.

Žadatelé mohou na své projekty získat až 50 % způsobilých výdajů formou dotace zpět. V této výzvě je to minimálně půl milionu a maximálně 200 milionů korun na jeden projekt. Podrobné informace o aktuální výzvě jsou dostupné na: https://www.agentura-api.org/cs/vyhlasena-vyzva-vi-programu-podpory-uspory-energie/.

Program Úspory energie patří k programům, o které je v OP PIK ze strany žadatelů největší zájem. Podpořil dosud 2 363 projektů za téměř 11 miliard korun. Proplaceno v něm bylo už téměř 5 miliard korun. Společnost Marlenka International, výrobce známých medových dortů z Frýdku-Místku, například použila podporu v tomto programu na výstavbu fotovoltaické elektrárny pro vlastní výrobní areál. Další dotace využila na snížení energetické náročnosti jeho provozu. Celkově tak uspoří přes půl milionu korun ročně. Družstvo Galvanotechna, které poskytuje služby v oboru povrchových úprav kovů, zase tuto dotační podporu využilo ke snížení energetické náročnosti a emisí CO2 u své výrobní budovy ve Vratislavicích. V rámci projektu zde instalovalo vzduchotechniku a ventilaci se zpětným získáním tepla do dvou podlaží čtyřpatrové budovy, opravilo a zateplilo střechu objektu a instalovalo fotovoltaické panely pro využívání vyrobené energie v objektu.

API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP PIK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem přes zelenou linku 800 800 777. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688