Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.11.2020 17:44:23

Bílé Vánoce? Těžký úkol pro novodobou zimu

 

Jak se rok co rok otepluje atmosféra nad námi, dříve běžné zimní počasí se ze střední Evropy stále více vytrácí. Mrazy jsou vzácnější a během sušších let je hlavně sníh nedostupné zboží. V období Vánoc navíc zimní počasí bojuje s vlivem, který vypozorovali už naši předkové. Jmenuje se vánoční obleva a skutečně je historicky dobře vypozorovaná.

 
Za oblevou stojí oceán 

Meteorolog profesionál by řekl, že jde o povětrnostní singularitu – vybočení počasí z průměrného stavu v dané části roku. Pro ostatní smrtelníky je to jasné, prostě se oteplí, a pokud náhodou byl nějaký sníh, rychle mizí. Proč vlastně vánoční obleva vzniká? Kolem Vánoc se obvykle dostane do střední Evropy oceánský vzduch od západu. A protože má v té době Atlantský oceán na západě teplotu i +10 °C, ohřívá vzduch, který jde na východ k nám.

Pokud už u nás před Vánoci nějaká zima byla, přichází oteplení, navíc je počasí dynamické. To znamená, že se rychle mění oblačnost, objevují se přeháňky a také dost fouká. A to jsou nejhorší podmínky pro sněhovou pokrývku. Podle toho, jak je obleva silná, mizí sníh i na horách. Pokud je ovšem obleva jen slabá a přináší srážky, na horách zůstávají sněhové, a sněhu tak může naopak přibýt. Nížiny jsou však zpravidla na blátě.


Oteplování ve výšce 

A k tomu všemu je tu to neustálé oteplování atmosféry. Názor může mít každý ten svůj, bohužel reálně je dávno prokázané, že člověk vypouští do atmosféry obrovské množství skleníkových plynů a ty atmosféru oteplují rychleji a rychleji. Důsledkem je vysoká teplota ve výšce nad zemí, kde se rozhoduje o zimním počasí. Pokud je ve výšce (jen kolem 1 500 metrů nad zemí) teplo, prší (stále častější je potom i mrznoucí déšť – nebezpečná ledovka). U země stále častěji vznikají inverze.

Budou letos bílé Vánoce? To správný meteorolog z koule věštit nechce. Prostě si musíme počkat na vývoj počasí. Předpovědi je vhodné sestavovat jen týden dopředu.  



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty