Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.11.2020 09:10:00

Víkendář: Co by Keynes poradil nové americké vládě?

Joe Biden převezme pravděpodobně v lednu funkci amerického prezidenta a bude čelit jednomu významnému ekonomickému rozhodnutí: Měla by pro něj být prioritou hospodářská reforma, nebo podpora oživení? Na stránkách TwinCities.com to tvrdí monetarista Scott Sumner, který se domnívá, že prioritou by nyní mělo být oživení. A mimo jiné argumentuje zkušenostmi z historie.

Sumner připomíná, že podobnému problému čelil v roce 1933 Franklin Roosevelt. Ekonomika se tehdy nacházela v hlubokém útlumu a prezident se rozhodl pro obojí – pro její podporu i pro reformy. Sumner toto období analyzoval a na základě svého výzkumu tvrdí, že kroky zaměřené na pomoc ekonomice skutečně pomohly. Nicméně reformy ji naopak krátkodobě brzdily a tudíž šly proti snahám o oživení.

Sumner dodává, že „v té době velmi vlivný ekonom John Maynard Keynes, který je hrdinou dnešních progresivních politiků, dospěl k podobným závěrům“. Keynes totiž psal o takzvaném National Industrial Recovery Act v tom smyslu, že jde o reformu, která pravděpodobně brzdí ekonomiku, byla implementována ukvapeně a mylně vydávána za něco, co oživení naopak prospěje. NIRA totiž mimo jiné přinesl plošné zvýšení mezd asi o 20 %, a to v době, kdy panovala vysoká nezaměstnanost. Podle Sumnera je tento krok dnes obecně vnímán jako něco, co bránilo ekonomice v cestě vzhůru i přesto, že probíhala fiskální stimulace a došlo k devalvaci měnového kurzu.

Joe Biden chce konkrétně prosadit zvýšení federální minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu a Sumner píše, že „mezi ekonomy se o vhodnosti tohoto kroku intenzivně debatuje“. On sám podle svých slov preferuje daňové kredity, které by „poslaly dolary do kapes těch, kteří vydělávají nejméně a zároveň nezvedají náklady firmám a nepůsobí negativně na zaměstnanost“. Sumner navíc poukazuje na to, že jednotlivé státy USA mají minimální mzdu nastavenou jinak, liší se v nich produktivita i životní standard. A to hovoří proti plošným reformám v této oblasti.

I kdyby se nová americká vláda rozhodla pro zvýšení minimální mzdy, měla by podle ekonoma počkat pár let tak, aby nepodkopala současné ekonomické oživení a nevyvolala další negativní šok. Zvýšení minimální mzdy bude mít totiž menší negativní dopad na zaměstnanost v době, kdy bude trh práce silný. Nyní je navíc důležité, aby co nejmenšímu tlaku čelila těžce zkoušená odvětví, jako jsou restaurace, hotely a podobně.

Co kdyby Kongres neschválil další fiskální stimulaci? Sumner uklidňuje, že i v takovém případě existují další nástroje podpory hospodářského růstu. Mohlo by jimi být třeba rozšíření programu nákupu aktiv, pokud by Fed začal kupovat třeba korporátní obligace. A k tomu bude mít Bidenova vláda velký prostor pro podporu ekonomiky tím, že zruší cla a další opatření brzdící mezinárodní obchod a následně investice firemního sektoru. K tomu by podle ekonoma pomohla podpora imigrace vzdělaných lidí, kteří v Americe často zakládají nové firmy. Naopak zvýšení daní korporátního sektoru by mělo být pozdrženo minimálně několik let.

Federální vláda by pak podle Sumnera měla podpořit jednotlivé státy ve výstavbě dostupného bydlení, které mimo jiné brání některé zájmové skupiny. Výsledkem je negativní dopad na hospodářství s tím, že řada lidí nemůže pracovat tam, kde by si přála, včetně Silicon Valley. Progresivní demokraté nebudou mít podle ekonoma z jeho návrhů asi radost, ale on jim opět připomíná Keynese. Ten v roce 1933 tvrdil, že právě „silná ekonomika je tím nejlepším způsobem, jak vytvořit politický kapitál nutný pro provádění reforem“.

Zdroj: TwinCities.com

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688