mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.11.2020 09:08:00

Mongolsko: Aktuální opatření v souvislosti s pandemií COVID 19

Aktuální opatření v souvislosti s pandemií COVID 19

16.11.2020 / 11:20 | Aktualizováno: 20.11.2020 / 09:08

Aktuální informace o podmínkách vstupu na území Mongolska

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

Zájemcům o cestu doporučujeme sledovat jak průběžně aktualizované informace na této webové stránce, tak informace na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Vycestovat z České republiky do Mongolska od 13.11.2020 přechodně nelze (viz níže).

 

VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Státní komise pro mimořádné události vyhodnotila Mongolsko jako stát s vysokým rizikem nákazy a druhý stupeň “zvýšené přípravy na mimořádnou událost“ po opakovaném prodlužování zvýšila na třetí, nejvyšší stupeň „Stav maximální připravenosti“, od 13. 11. 2020 zatím do 1. 12. 2020 (6.00 hod.). Ač byla nákaza laboratorně prokázána jen u několika stovek osob, na infekci ani s ní dosud nikdo oficiálně nezemřel a první případy komunitního přenosu byly zaznamenány až v polovině listopadu (v řádu jednotlivců až dvou desítek osob denně), je Mongolsko i nadále řazeno z důvodu vysoce omezených zdravotnických a karanténních kapacit mezi nejrizikovější státy světa.

Z důvodu zavedení stavu maximální připravenosti nejsou v současné době vstup na území Mongolska, tranzit přes území Mongolska ani vycestování z Mongolska možné žádným dopravním prostředkem.

 

DOPRAVA

Prozatím jsou do 1.12. 2020 přerušeny všechny naplánované repatriační/evakuační lety. Pravidelné letecké komerční spoje jsou přerušeny již od února 2020. Mezinárodní osobní, silniční a železniční přeprava je rovněž přerušena s výjimkami mezinárodní vlakové a kamionové přepravy zboží. V případě mongolsko-ruské hranice jsou nově uzavřeny všechny přechody od 15.11. 2020 do 15.1. 2021 s výjimkou jednoho, který je ve vyhrazených dnech určen výhradně pro dovoz ropy a jejich derivátů.

Nově byla zrušena i vnitrostátní letecká doprava.

 

OPATŘENÍ

V souvislosti s vyhlášeným maximálním stupněm připravenosti byl v Ulánbátaru a v některých provinciích (krajích) zaveden striktní lockdown. Ulánbátar je tak fakticky uzavřen, do města smí občané přijet pouze v mimořádných případech a metropoli nesmí nikdo opustit. Městská hromadná doprava jezdí pouze ve vyhrazených intervalech ráno a večer.

Byla znovuzavedena dvoutýdenní domácí elektronicky hlídaná karanténa, která následuje po třítýdenní povinné institucionální karanténě ve státem určených objektech, dozorovaných policií.

V celém městě je v platnosti zákaz vycházení s výjimkou cest za účelem nákupu potravin, drogerie a léků. Tento zákaz se nevztahuje na 15 tisíc zaměstnanců v kritické infrastruktuře, kterým bylo za tímto účelem vydáno povolení magistrátem hlavního města.

Veškerá osobní automobilová doprava je prakticky znemožněna. Každý jednotlivý vůz je podroben kontrolám policie a v případě neodůvodněné cesty je řidič navrácen, případně penalizován. Pěší pohyb osob je monitorován hlídkujícími policisty. Občané jsou povinni se na výzvu policie legitimovat a předložit důvod a cíl své cesty. Porušení povinnosti nošení roušek je přísně sankcionováno. Po celou dobu třetího stupně připravenosti je přísný zákaz prodeje alkoholu. Byl zaznamenán převoz osob v nákladních vozech se zbožím s cílem porušit zákaz pohybu osob mezi městy (kraji), což představuje ve stavu maximální připravenosti trestný čin rovněž jako on-line provozování hazardních her či šíření poplašných zpráv.

Velvyslanectví České republiky zůstává i v podmínkách stavu maximální připravenosti otevřeno.

Upozornění: Vízový úsek Velvyslanectví ČR je z důvodu restrikcí souvisejících se stavem maximální připravenosti, vyhlášeným vládou Mongolska, uzavřen pro veřejnost do 1.12. 2020. Činnost konzulárního úseku tímto opatřením přerušena není.

Českým občanům, kteří dlouhodobě pobývají na území Mongolska či do Mongolska v budoucnu přicestují, doporučujeme striktně dodržovat základní hygienická a epidemiologická pravidla. Zároveň všechny české občany nabádáme k dodržování opatření stanovených mongolskou vládou.

V případě podezření na infekci se mohou čeští občané obrátit na Národní středisko pro infekční choroby, kontaktní telefonní číslo (+976) 80086829, případně se osobně hlásit v sídle tohoto střediska na adrese Bayanzurkh district, 13-Khoroolol, Nam Yan Ju Street, místnost č. 100.

Opatření pro osoby, které přicestovaly do Mongolska před zavedením stavu maximální připravenosti a v současnosti jsou v karanténě či v nemocničním zařízení:

Během třítýdenní institucionální karantény je osobám denně měřena tělesná teplota a každý týden prováděn na místě test na COVID-19. V případě potvrzené nákazy jsou pacienti bez ohledu na závažnost onemocnění hospitalizováni v Národním středisku pro infekční choroby v Ulánbátaru, kde jsou rozděleni do tří skupin dle projevovaných symptomů, a to až do doby uzdravení, prokázaného opakovanými testy. Poté jsou povinni se podrobit dvoutýdenní y dozorované karanténě v některém ze sanatorií či elektronickému dohledu v domácím prostředí.

 

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Ministerstvo zdravotnictví Mongolska: https://www.mohs.mn/home

Mobilní aplikace Ministerstva zdravotnictví Mongolska -Shuurkhai 119 (ke stažení na App Store nebo Google Play)

Ministerstvo zahraničních vztahů Mongolska – konzulární odbor: https://www.consul.mn/

Národní agentura pro nouzové řízení: https://nema.gov.mn/c/resolution

Národní středisko pro infekční choroby v Ulánbátaru: telefon (+976) 80086829

Zpravodajský server www.montsame.mn

Velvyslanectví Mongolska v Praze:

Na Marně 5, 160 00 Praha 6

tel: (+420) 224 311 198, 224 325 760

fax: (+420) 224 314 827

e-mail: prague@emongolia.eu

webová stránka: http://www.praha.mfa.gov.mn nebo http://www.praha.mfa.gov.mn/

Úřední hodiny konzulárního oddělení: pondělí - pátek 10,00 - 16,00


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688