vzp.cz (VZP)
Zdravotnictví  |  19.11.2020 11:43:50

VZP připravila pro své klienty on-line formulář pro podání žádosti o příspěvek - VZP ČR

VZP připravila pro své klienty on-line formulář pro podání žádosti o příspěvek

19. 11. 2020

Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí od 16. listopadu všem svým klientům on-line formulář pro podání žádosti o příspěvek z fondu prevence. Mohou tak zažádat o příspěvek jak pro sebe, tak pro své blízké z pohodlí svého domova. O většinu příspěvků je možné žádat do 30. 11., jen pro některé platí výjimka do 31. 12. 2020.

Ilustrační obrázek

Jednoduchý on-line formulář provede klienta krok po kroku k úspěšnému odeslání žádosti. Všechny požadované doklady (platební doklad, rodný list dítěte, doklad o provedeném očkování atd.) je třeba naskenovat tak, aby byly čitelné, a přiložit je. Maximální velikost přílohy je 5 MB. Lze připojit přílohy ve formátu: jpg, jpeg, png, tiff, doc, docx, pdf. Po odeslání formuláře jsou klienti vyrozuměni o výsledku podání žádosti.

On-line formulář byl spuštěn nejprve ve čtyřdenním pilotním režimu, kdy byl představen pouze na sociálních sítích. I přes drobné nedostatky, které byly na základě komentářů klientů pružně řešeny, se on-line formulář setkal s pozitivním přijetím. Během čtyř dnů (včetně víkendu) si o příspěvek požádalo 150 klientů. Úspěšnost schválení jejich žádostí bez nutnosti doplnění se oproti žádostem přijatým e-mailem či poštou zvýšila o 20 % na 70 %. K rychlému zpracování v systémech pojišťovny napomáhá i strukturované podání.

Pár dní po zveřejnění on-line formuláře na své webové stránce přijímá VZP zhruba 40 žádostí za hodinu. Až se tento způsob podání žádosti dostane více do povědomí klientů, očekávají se čísla pětkrát vyšší. On-line formulář stále běží ve zkušebním provozu. Klienti mohou se svými postřehy a požadavky při vyplňování kontaktovat VZP. Tyto podněty budou vyhodnoceny a formulář bude upravován, aby byl uživatelsky co nejpříjemnější.

Díky on-line formuláři mohou klienti do konce listopadu zažádat o většinu příspěvků z fondu prevence na aktivity, které souvisí s péčí o zdraví a které nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, aniž by kvůli tomu museli osobně na poštu nebo na pobočku. Nadále samozřejmě mohou využít i dosavadní způsoby podání žádosti.

Oblíbené benefity VZP

  • Příspěvek až 1 000 na pohyb pro děti a až 500 pro dospělé.
  • Příspěvek až 500 na vyšetření kožních znamének dermatoskopem v ordinaci praktického lékaře nebo dermatologa – pro děti i dospělé.
  • Příspěvek až 3 000 pro klienty starší 35 let na prevenci onkologických onemocnění na preventivní onkologickou prohlídku na spolupracujících pracovištích.
  • Příspěvek až 500 na preventivní vyšetření karcinomu prsu pro ženy ve věku 25-45 let, které ještě nemají nárok na bezplatné preventivní vyšetření prsu.
  • Příspěvek až 3 000 pro těhotné a čerstvé maminky na různé aktivity v těhotenství a do 12 měsíců po porodu, jako např. předporodní kurzy, prvotrimestrální screening, služby laktačních poradkyň apod.
  • Příspěvky na různá očkování pro děti i dospělé – velký zájem bývá o příspěvek až 700 na očkování proti klíšťové encefalitidě.

Podrobnosti o všech benefitech najdete na webu VZP.

Výjimky

Až do 31. 12. 2020 mohou čerpat příspěvek nastávající maminky na předporodní kurzy a screeningová vyšetření v těhotenství. Stejný termín je stanoven i pro podání žádosti o příspěvek pro novorozence přihlášeného k VZP na nákup dětských potřeb v lékárně. Poukaz v hodnotě 500 , který při registraci dítěte rodič obdrží, je platný 2 měsíce od data vystavení. Poukaz vystavený po 1. 11. však musí být bez ohledu na uvedenou dvouměsíční platnost uplatněn do 31. 12. 2020.

Datum 31.12. platí také pro žádosti o příspěvky pro aktivní dárce.

Specifické podmínky platí pro příspěvek na bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu. Zde se podávají žádosti ve dvou termínech – za první pololetí od 1. 7. do 31. 8. a za druhé pololetí od 1. 12. do 31. 12. 2020.

Pokud klient zvolí jakoukoliv distanční metodu pro podání žádosti, včetně on-line formuláře, musí být žádost u příspěvků, na které se vztahuje výjimka, podána do 15. 12. 2020.

Vlastimil Sršeň
tiskový mluvčí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688