mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  19.11.2020 08:18:00

Modernizace filipínské armády jako šance pro české firmy

Modernizace filipínské armády jako šance pro české firmy

19.11.2020 / 08:06 | Aktualizováno: 19.11.2020 / 08:18

Filipíny v současné době čelí třem zásadním hrozbám v podobě aktivit protivládních a teroristických sil, vnějším hrozbám v oblasti západního filipínského moře a intenzivní válce proti drogám. I přesto, že filipínské ozbrojené síly jsou aktivní v řadě operacích především na jihu ostrovní země, tak je tato armáda považovaná za jednu z nejhůře vybavených v celé Asii.

Současná vláda od začátku svého mandátu tak prosazuje celkovou modernizaci ozbrojených sil za účelem transformace do moderní silové složky, jenž bude schopna čelit jak tuzemským, tak i regionálním hrozbám v oblasti terorismu a teritoriální obrany. Revidovaný program modernizace je rozdělen do tří horizontů, jejichž realizace byla zahájen již v roce 2012 s předpokládaným ukončením do roku 2028. Vojenské vybavení v podobě korvet, fregat, ponorek, vrtulníků, stíhacích letounů, střelných zbraní a tanků patří mezi již podepsané projekty, nicméně Ministerstvo národní obrany Filipíny dlouhodobě poukazuje na nutnost nákupu a implementace dalších programů do roku 2028.

Filipínské Ministerstvo obrany v současné době realizuje takzvaný druhý horizont revidovaného programu modernizace s odsouhlaseným rozpočtem 300 miliard PHP. Nicméně od roku 2018 bylo ministerstvu přiděleno pouhých 108 miliard PHP. Prohlubující se rozpočtový deficit Filipín společně se složitým procesem veřejných zakázek vede ke zpomalení implementace projektů z druhého horizontu a lze předpokládat, že nebude do roku 2022 naplněn. Již v roce 2019 bylo pozastaveno několik zakázek v hodnotě 9,4 miliardy PHP. V roce 2020 také došlo k přesunutí přibližně 8,8 miliardy PHP na inciativy v rámci boje proti COVID-19.

S ohledem na revidovaný program modernizace filipínských ozbrojených sil zaznamenaly česko-filipínské obranné vztahy značné posílení ve formě uzavřené Dohody o obranné spolupráci z roku 2017. V souladu s tímto dokumentem pokračuje intenzivní komunikace Velvyslanectví České republiky v Manile v rámci možných partnerství v obranném průmyslu. Prodloužení modernizace a uzavřené dohody umožnují českým firmám představit své možnosti v rámci jednotlivých modernizačních programů. Česká balistická měřicí zařízení od Prototypa-ZM, s.r.o. či ruční zbraně z České zbrojovky a.s. Uherský Brod patří již k aktivním firmám směrem k ozbrojeným složkám Filipín. V případě zájmu mohou české firmy také spolupracovat v rámci mezinárodních týmů, které nabízejí komplexní řešení. Obdobný projekt mezinárodního partnerství slaví úspěch v rámci dodávek nových obrněných vozidel pro filipínskou armádu. Izraelská společnost Elbit Systems prosadila řešení v rámci nadnárodní korporace General Dynamics European Lands Systems a skupiny české zbrojařské skupiny Czechoslovak Group. Výsledkem je dodaní deseti kolových vozidel palebné podpory Sabrah na podvozku Pandur II. Očekává se také účast České republiky na výstavě Asijské obrany a bezpečnosti (ADAS 2021) na Filipínách v květnu 2021 s vlastním stánkem a delegáty z českého Ministerstva obrany.

Benjamin Žiga, Obchodně-ekonomický úsek, Velvyslanectví České republiky v Manile


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688