Vstřícná banka (Vstřícná banka)
Investice  |  11.11.2020 11:45:58

Nejabsurdnější bankovním poplatkem roku 2020 je: poplatek za autorizační sms

Nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2020, autorizační sms, získal celkem 39 procenta hlasů, tedy 158 hlasujících. Druhý v pořadí poplatek za vedení účtu získal 14 procent, tedy 55 hlasujících. Na třetím místě se pak umístil poplatek za dotaz úřední osoby s 11 procenty, tedy 42 hlasů. Celkem v anketě hlasovalo 411 hlasujících.

Poplatek za autorizační sms je nadbytečný

Hlasující kritizovali u tohoto poplatku jeho nadbytečnost. Ve chvíli, kdy si chce klient spustit či aktivovat nějakou bankovní službu, za kterou i standardně platí a potřebuje k jejímu spuštění či aktivaci autorizační sms, uhradí za její zaslání poplatek. Poplatek se nejčastěji pohybuje od 1,5 do 2,5 korun za sms. Poplatek také ve svých sazebnících banky nazývají odlišným názvoslovím. Paradoxně tak klienti platí za užívanou službu a další poplatek za to, aby si ji mohli vůbec aktivovat a užívat. Tento absurdní poplatek jsme odhalili u Monety, UniCredit Bank nebo Komerční banky.

„Velmi mě potěšilo, že lidé nad absurdností poplatků zajímavě přemýšlí. Neposuzují je pouze podle jejich výše, ale skutečně podle jejich nesmyslnosti a absurdnosti. Proto také zvítězil poplatek za autorizační sms, který je relativně nízký, ale nelogický, a třeba výrazně vyšší poplatek za dotaz úřední osoby skončil až na třetím místě,“ vysvětluje Patrik Nacher, majitel serveru Bankovní poplatky.

Absurdní jsou i poplatek za vedení účtu a poplatek za dotaz úřední osoby

Druhý v pořadí, poplatek za vedení účtu, je kritizován s ohledem na poslední vývoj, kdy každá z bank je povinna nabízet alespoň jeden z běžných účtů zdarma. Poplatek za vedení účtu je navíc poplatkem za to, že bance svěřujeme své peníze a využíváme množství dalších služeb, ke kterým ale musíme mít zřízený příslušný běžný účet.

Třetí v pořadí, poplatek za dotaz úřední osoby, je absurdní proto, že mnoho klientů nemůže ovlivnit to, že se na ně někdo dotazuje. Zájem úřední osoby si přitom nemusíte vysloužit jen proto, že jste dlužníci nebo trestně stíhaná osoba, ale stačí podezření nebo souvislost s vyšetřováním či prověřováním takové osoby. V zásadě tak musíte zaplatit za to, že se bez Vašeho vědomí či souhlasu někdo dotazuje na váš účet. Poplatek ani povinnost jeho zaplacení tak nemůžete reálně ovlivnit. 

Kolik stojí nejabsurdnější poplatek? 

Zaslání zprávy sms s mobilním klíčem stojí u Monety 2,50 koruny v případě zaslání na zahraničního operátora. 2,50 korun za notifikační sms uhradíte i u Komerční banky. V případě UniCredit Bank zaplatíte za sms klíč u některých produktů až 250 korun za nastavení a inicializaci a za sms v případě používání produktu 1,5 korun.

Za jaké absurdity platíme?

Dovedete si představit, že platíte poplatek za dotaz úřední osoby bance? Dále například že platíte za vedení účtu zemřelé osoby? Nebo další perlička. Co takhle zaplatit bance poplatek za vklad na přepážce třetí osobou? Tato osoba vám něco přinese na váš účet a banka právě vám strhne poplatek za takový vklad. Zní to absurdně, ale skutečně je to realita. Nebo co takhle poplatek za vedení účtu? V době, kdy všechny banky mají povinnost poskytovat alespoň jeden účet bezplatně, a existuje celá řada bank, které mají minimální nebo nulové poplatky, je tento také již absurdní poplatek stále živý.

A na kolik vás další absurdní poplatky vyjdou

Absurdní poplatky, které považujeme za nesmyslné, mohou přijít klienta velmi draho. Například za poplatek na dotaz úřední osoby u několika bank zaplatíte 250 korun + 21 % DPH. Za výběr hotovosti z vlastního účtu na přepážce uhradíte u ČSOB 80 korun. U banky Creditas zaplatíte za výběr hotovosti do 375.000,- 10 korun a nad tuto hranici pak 50 korun. U Monety pak stojí výběr hotovosti na přepážce 80 korun. Za informační sms zaplatíte u RB 4 koruny. U mBank zaplatíte z předčasně splaceného úvěru 2 % jistiny, minimálně 1000 korun.

Pořadí nejabsurdnějších poplatků

 

Pořadí

Absurdní poplatek

Hlasů

1.

Autorizační sms

158

2.

Vedení běžného účtu

55

3.

Dotaz úřední osoby

42

4.

Výběr z bankomatu

32

5.

Předčasné splacení úvěru

24

6.

Vklad na přepážce třetí osobou

23

7.

Za vklad na vlastní účet

21

8.

Zjištění zůstatku z bankomatu cizí banky

20

9.

Za příchozí nebo odchozí platby z/do zahraničí

16

10.

Potvrzení o zůstatku úvěru (za účelem předčasného splacení)

12

11.

Poplatek za vedení účtu k hypotéce

8

Zdroj: www.BankovniPoplatky.cz

 

O Anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek

Anketa o nejabsurdnější poplatek označuje absurdní poplatky již od roku 2005. Anketu organizuje a výsledky vyhlašuje server www.Bankovnipoplatky.cz Mnoho absurdních poplatků bylo po vyhlášení výsledků v průběhu doby ze strany bank zrušeno.

V současné době probíhá anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek celoročně. V průběhu kampaně informujeme o zajímavostech ze světa bankovních poplatků, životních příbězích klientů bank a aktuální situace na bankovním trhu. Hlavní tváří ankety i serveru Bankovní poplatky se v roce 2020 stala reálná a skutečná rodina Poplatkových.


www.vstricnabanka.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688