Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  10.11.2020 06:10:11

Zájem o lithium na Cínovci přichází již i z USA, odráží se zároveň i na akciích ČEZ

Akcie australské společnosti European Metals Holdings (EMH), napojené na lithium na Cínovci, se v posledních měsících vezou na výrazné růstové vlně. Úvod tohoto měsíce navíc přináší eskalaci tohoto pozitivního vývoje. Zatímco ještě na konci října se daly v Londýně koupit za 21,50 GBp, včera se obchodovaly již o 100 % výše za 43 GBp. Nakonec zakončily „jen“ na 39 GBp, což i tak značí letošní výraznou kurzovou výkonnost přes 150 %. Australskou společnost trh aktuálně oceňuje na necelých 63 mil. GBP.

K výraznému růstu akcií EMH začalo docházet v druhé polovině minulého týdne, což dle všeho odstartovalo 4. listopadu zveřejněné video na youtube na kanálu EV Stock Chanenel zaměřeném na akcie spojené s elektromobilismem. Video srovnává naleziště lithiaUSA a právě na Cínovci. Zmiňuje příhodnou lokaci tohoto největšího naleziště lithiaEvropě, resp. blízkost řady německých automobilek a především blízkost stavěné Gigafactory americké Tesly u Berlína. Video tak vyvolává u diváků jasný dojem, že lithium z Cínovce by mělo právě směřovat do baterií Tesly, od které se v Evropě očekává výrazná expanze.

Podporou pro kurz akcií se vlastně zároveň stal spuštěný listing akcií EMH také již i v USA. Ocitly se na OTC Pink Market pod označením EMHLF, což sama společnost sdělila v tiskové zprávě až v pátek 6. listopadu. Svůj krok nabídnout akcie US investorům firma ve zprávě zdůvodnila usnadněním přístupu severoamerických investorů k akciím EMH. Záměr takového listingu přitom dříve nebyl firmou avizován, EMH jen prvotně v červenci hovořila o zájmu přivést akcie na pražskou burzu. A páteční zpráva mj. tento záměr potvrzuje, resp. naznačuje, že v návaznosti na jednání s pražskou burzou by již v brzké době mělo dojít v dané věci na oznámení nových zpráv.

Každopádně titul v USA vzbudil zájem a obchody se již dají počítat ve statisících akcií EMH. Jak jsme již dříve uváděli, akcie EMH se každopádně z hlediska likvidity nejvíce obchodují v Londýně, který tak lze brát pro titul jako hlavní trh. Oproti předchozím týdnům se v návaznosti na zmiňované události objem obchodů navíc v posledních dnech zněkolikanásobil. Ve čtvrtek zde vyměnily majitele dokonce více než 4 mil. akcií EMH, když kurz poskočil o téměř třetinu. V pátek při růstu o dalších téměř 23 % se zobchodovalo přes 3,5 mil. akcií. Včera pak dalších 1,25 mil. akcií, když růst zvolnil nakonec na necelých 8 %.

Akcie ČEZ rovněž na růstové vlně

Nelze si však zároveň nevšimnout souběžného růstu a poptávky po akciích ČEZ. V minulém týdnu ve středu a ve čtvrtek přidaly na pražské burze vždy více než 2 %, což se takto v řadě již řadu měsíců nestalo. V pátek růst nejprve pokračoval, nakonec titul zakončil mírně níže. Včera již znovu přidal další zhruba 2 % na téměř 3 měsíční maxima 474,50 , což však již částečně bylo jistě dáno také všeobecným optimismem na trzích.

Zájem o akcie ČEZ, primárně možná právě nově od severoamerických investorů, mohlo nicméně vzbudit zmiňované video. ČEZ je v něm logicky uváděn, když v „rozhodující“ domácí společnosti Geomet vlastní od letoška majoritní 51 % podíl. Jak známo dříve byla Geomet, která drží práva k těžbě na Cínovci, plně v rukou EMH. Letos v dubnu se však firma části podílu v Geometu díky navýšení kapitálu vzdala, resp. stala se jen 49 % minoritním akcionářem. Rozhodující slovo získal polostátní ČEZ, který majoritní podíl získal za celkem 29,1 mil. EUR.


Závěr

Zveřejněné video zároveň se zahájením obchodování akcií EMHUSA lze brát jako náhodu asi jen stěží. Můžeme se jen dohadovat, kdo a jaké úmysly tím sledoval. Zda se třeba někdo nechce nyní investice zbavit, či zda se například ze strany EMH v návaznosti na výrazný kurzový růst titulu nedočkáme další již několikáté sekundární nabídky akcií firmy. Sama EMH se včera v návaznosti na dotaz mateřské australské burzy vyjádřila ve smyslu, že si není vědoma žádných informací, které se jí týkají a které by nebyly oznámeny trhu, což by jinak vysvětlovalo výrazné obchodování v posledních dnech. Potvrdila jen, že o zmiňovaném videu na youtube byla informována…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688