Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.11.2020 18:25:42

Joe Biden byl zvolen prezidentem USA. Trump jeho výhru odmítá

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Agentura AP i televize NBC a CNN skoro čtyři dny po uzavření volebních místností vyhodnotily, že bývalý viceprezident ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů, konkrétně 273 hlasů volitelů při většině, začínající na 270 hlasech. Biden bude 46. šestou hlavou státu v amerických dějinách a zároveň nejstarším nastupujícím prezidentem v historii USA.



Fotogalerie: Prezidentské volby v USA

Biden v reakci uvedl na twitteru, že je mu ctí, že ho lidé zvolili, aby vedl zemi. "Bude před námi těžká práce, ale slibuji vám toto: budu prezidentem všech Američanů, ať jste pro mě hlasovali nebo ne," napsal Biden. Uvedl také, že "nyní, když kampaň skončila, je čas nechat zlost a ostrá slova za námi a spojit se jako národ".

Většina velkých amerických médií dnes ráno Bidenovi přisuzovala 253 hlasů tzv. volitelů, které v americkém volebním systému rozhodují o vítězi. Na celkový triumf je zapotřebí minimálně 270 volitelských hlasů, přičemž za vítězství v Pensylvánii si jich Biden připsal 20 (infografika s výsledky voleb zde).

V okamžiku, kdy média ohlásila verdikt ohledně výsledku v klíčovém severovýchodním státě a tedy i v celém souboji o Bílý dům, bylo v Pensylvánii sečteno 98 procent odhadovaného počtu odevzdaných hlasů. Biden měl v neúplných výsledcích navrch o půl procentního bodu, což odpovídalo více než 30.000 hlasů. Jeho náskok se s postupujícím časem zvyšoval.

Úspěch demokratů v letošní prezidentské volbě přináší vícero historických milníků. Biden se ve věku 77 let stal nejstarším vítězem v dějinách volby hlavy státu v USA. Do Bílého domu s ním půjde jako viceprezidentka dosavadní senátorka Kamala Harrisová, která se stává první ženou v dané funkci.

Trump odmítá zprávu o Bidenově volebním vítězství

Letošní prezidentská volba zdaleka není u konce, ačkoli velká americká média za vítěze prohlásila demokratického kandidáta Bidena. Takto zareagoval na nejnovější vývoj prezident Trump, který podle všeho jako první šéf Bílého domu od roku 1992 neobhájil mandát. "Prostým faktem je to, že volby zdaleka nejsou u konce," uvedl prezident v komuniké. Média podle něj "nechtějí, aby byla odhalena pravda". Trump se v prohlášení zmínil o možném přepočítání hlasů v některých státech i o soudních sporech o regulérnosti voleb.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688