mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  06.11.2020 15:28:00

Švýcarsko a Lichtenštejnsko - Změna pravidel pro cestování z a do ČR

Změna pravidel pro cestování do ČR od 09.11.2020

06.11.2020 / 15:22 | Aktualizováno: 06.11.2020 / 15:28

S ohledem na pokračující pandemii nemoci COVID-19 dochází v rámci koordinace členských států Evropské unie od 09.11.2020 k úpravě pravidel pro přicestování do České republiky. Ta se týká rovněž cest ze Švýcarska a Lichtenštejnska, které jsou k tomuto datu zařazeny na tzv. „červený“ seznam.

Aktuální pravidla pro návrat občanů ČR a pro příjezd cizinců do ČR lze nalézt na webu Ministerstva vnitra ČR:

https://www.mvcr.cz/clanek/pravidla-vstupu-do-ceske-republiky-platna-od-9-listopadu-2020.aspx

Všechny cizí státy se dělí do tří barevných kategorií: zelené, oranžové a červené. Na zelený seznam jsou umisťovány země s nízkým rizikem nákazy, na oranžový seznam se středním rizikem nákazy a na červený seznam s vysokým rizikem nákazy.

Aktuální informace, včetně mapy s barevným rozlišením států, lze kontinuálně získávat na webové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR:

https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/.

 

1. Země na červeném seznamu, k nimž od 09.11.2020 patří i Švýcarsko a Lichtenštejnsko – jak čeští občané, tak cizinci cestující z těchto zemí musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář, který lze nalézt na: https://plf.uzis.cz/.

Čeští občané i cizinci cestující z „červených“ zemí dále musí při hraniční nebo pobytové kontrole na požádání předložit tzv. oznámení, které potvrzuje vyplnění a odeslání elektronického příjezdového formuláře (to je možné vytisknout po vyplnění a odeslání formuláře do systému).

Čeští občané i cizinci cestující z „červených“ zemí jsou dále povinni absolvovat karanténu nebo se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na SARS CoV-2. Výsledek testu musí oznámit hygienické stanici.

Testovací povinnost lze splnit také předložením negativního výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, který byl proveden v členském státě EU (nebo ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku) a není starší než 72 hodin. Výsledek cizozemského testu předkládá dotyčný cestující bezprostředně po vstupu na území ČR místně příslušné krajské hygienické stanici. Výjimku z testování mají osoby mladší 5 let.

 

2. Země na oranžovém seznamučeští občané cestují z „oranžových“ zemí do ČR bez povinnosti vyplňovat elektronický příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu.

Cizinci cestují z „oranžových“ zemí bez povinnosti vyplnit elektronický příjezdový formulář. Negativní PCR test musí před vstupem na pracoviště nebo do vzdělávací instituce v ČR předložit cizinci, které do ČR přijíždějí za prací či studiem.

 

3. Země na zeleném seznamučeští občané i cizinci cestující do ČR ze „zelených“ zemí mohou přicestovat bez nutnosti vyplnit elektronický příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu.

Aktuální seznam zemí s nízkým rizikem nákazy (z tzv. zeleného seznamu) lze kontinuálně získávat na webové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR:

https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/11/Sdeleni-Ministerstva-zdravotnictvi-kterym-se-vydava-seznam-zemi-nebo-jejich-casti-s-nizkym-rizikem-nakazy-onemocneni-covid-19-s-ucinnosti-od-9-11-2020.pdf

Pokud nejsou země barevně označeny, pro příjezd z nich do ČR platí stejné povinnosti jako pro země s vysokým rizikem nákazy, které jsou označeny červeně.

 

Švýcarsko i Lichtenštejnsko jsou od 09.11.2020 zařazeny na červený seznam. Cestující z nich tedy musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář, předložit při kontrole tzv. oznámení, potvrzující vyplnění a odeslání elektronického příjezdového formuláře, a absolvovat karanténu nebo RT-PCR test na SARS CoV-2. Velvyslanectví ČR v Bernu výslovně upozorňuje, že nespolupracuje s žádným testovacím pracovištěm na území Švýcarska či Lichtenštejnska a nekoordinuje ani jiným způsobem nezprostředkovává obstarání RT-PCR testů na SARS CoV-2 za účelem cesty do České republiky.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688