mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.10.2020 12:33:00

MZV láká talentované Čechy do služeb unijních institucí

MZV láká talentované Čechy do služeb unijních institucí

27.10.2020 / 12:19 | Aktualizováno: 27.10.2020 / 12:33

Česká republika má v současnosti v institucích EU méně pracovníků, než by podle počtu obyvatel mít měla. Ministerstvo zahraničních věcí se proto rozhodlo rozšiřovat povědomí o pracovních příležitostech v institucích Evropské unie. Ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a Úřadem vlády startuje kampaň, jejímž cílem je zatraktivnit nabízené možnosti zaměstnání zejména pro nadějné Čechy z řad absolventů.

„V Česku je bohužel rozšířen názor, že EU a Brusel jsou pouze pro právníky, nebo absolventy humanitních studií. Opak je pravdou. Možnost zaměstnání je i pro odborníky z oblasti ICT, biochemiky, farmaceuty, environmentalisty... Zkrátka rozmanité profese, nikoliv jen pro absolventy sociálních studií, politology, či právníky,“ vysvětluje ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Česká republika je v současnosti v institucích EU nedostatečně zastoupena. S ohledem na počet obyvatel by ČR měla v institucích EU mít 2,1 % zaměstnanců. Česko však podává do Unie pouhé 1 % přihlášek. Celkově pracuje v EU institucích okolo 1000 Čechů: 550 v Evropské komisi, 190 v Evropském parlamentu, 90 v Generálním sekretariátu Evropské rady.50 Čechů pak pracuje v Evropské službě vnější akce, 33 v Evropském účetním dvoře, ve Výboru regionů 16 a v Hospodářské a sociální radě pak 15 krajanů.

„Situace je ještě horší v oblasti manažerských pozic. V současnosti ČR nemá žádného generálního ředitele, žádného managing director a jen jednu ředitelku. Zato má Česko dva evropské velvyslance. Lucii Samcovou, která EU reprezentuje na Islandu, a Tomáše Szunyoga, jenž působí v Kosovu,“ říká zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničí pro podporu Čechů v institucích Jana Hybášková.

I z důvodu chystaného předsednictví ČR v Evropské radě v roce 2022 je posílení Čechů v unijních institucích pro MZV prioritou. Proto organizuje také řadu bezplatných školení pro všechny typy testování přijímací agentury EU (EPSO) či aktivity „mladých velvyslanců EU“ Careers Ambassadors, v rámci které vysokoškolští studenti rozšiřují povědomí o možnostech zaměstnání v unijních institucích na svých alma mater. Zintenzivnila se také příprava kandidátů ke vstupu do Evropské služby vnější akce (ESVA) atd. To vše v souladu s vládní Strategií podpory Čechů v institucích.

„V rámci další motivace jsme natočili s našimi partnery video, které má absolventům ukázat, že po škole nemusí lovit práci jen v českém rybníčku, ale naopak se mohou pustit do dobrodružství v Bruselu, kde je čeká nejen zajímavé ohodnocení, ale i řada mezinárodních kontaktů a nezanedbatelná praxe. Sám mám s prací v EU zkušenosti a mohu tento profesní krok jen doporučit,“ dodal šéf české diplomacie, který několik let pracoval v Bruselu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688