Jaká je úměrná provize pro realitní kancelář?

Makléři za své služby berou velmi rozdílné odměny. A co je závažnější, dodávají velmi rozdílné služby. Se zmatkem okolo provizí nepomohl ani nový realitní zákon, který začal platit letos v březnu. O výši provize taktně mlčí a realitní kanceláře tak mají v nastavování odměn úplně volnou ruku. Strach z drahé provize má přitom podle průzkumu Maxima Reality téměř polovina (43 %) Čechů. Jak vysokou provizi byste zaplatili? A jaká částka už by vám přišla přemrštěná?

Provize můžeme obecně rozdělit do dvou kategorií. Může být pevná, tedy vyčíslená dopředu, nebo se počítá jako procento z kupní ceny. Na pevné ceně se s makléřem dohodnete předem a u druhé čekáte, za kolik se vaše nemovitost prodá a konečnou provizí si tedy nemůžete být jisti do poslední chvíle. Obě varianty mají své výhody. Procenta jsou pro makléře motivační, protože s vyšší kupní cenou vzroste i jejich odměna. U pevné provize zase dopředu víte, kolik zaplatíte. V Česku se provize obvykle pohybuje mezi 3 až 5 %.

O její férovosti rozhoduje, jaké služby za svoje peníze dostanete. Dávno pryč jsou časy, kdy realitním kancelářím stačilo najít zájemce o koupi. Dnes byste od nich měli vyžadovat odhad tržní ceny, profesionální focení, atraktivní inzerát, vedení prohlídek i zkušené jednání se zájemci. Velká výhoda je, když máte v ceně veškeré právní služby. Z provize se musí pokrýt i platby realitním serverům za inzerci, případně poplatky na katastru a jinde.

Podle Vladimíra Zuzáka, ředitele Maxima Reality je zásadní nenechat se přesvědčit k předčasné platbě provize. “Rezervační poplatek se hradí na začátku, ale patřit by měl realitní kanceláři až po podpisu kupní smlouvy. Až tehdy máte garanci, že k prodeji skutečně došlo. Často se přitom stává, že si realitní kanceláře nechají rezervační poplatek jako svoji provizi, aniž by byla podmínka uzavření kupní smlouvy splněna. V momentě rezervace přitom není nic jisté,” varuje před platbou předem Zuzák.

Když máte štěstí, můžete se setkat i s nabídkou prodeje bez provize. Obvykle to znamená, že provizi uhradí kupující. Je to podobné, jako když u pronájmů hradí provizi noví nájemníci. Tímto způsobem funguje například Maxima Reality.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy