ec.europa.eu (Evropská komise)
Zdravotnictví  |  22.10.2020 12:45:00

Koronavirus: první plicní ventilátory ze společné rezervy rescEU míří do Česka

Lung ventilators against coronavirus

V návaznosti na žádost Česka o pomoc sem EU bezodkladně posílá první zásilku 30 ventilátorů ze společných evropských rezerv zdravotnického vybavení, tzv. nástroje rescEU.

22/10/2020

V návaznosti na žádost Česka o pomoc EU bezodkladně posílá do této země první zásilku 30 ventilátorů ze společných evropských rezerv zdravotnického vybavení, tzv. nástroje rescEU. Tento nástroj vznikl začátkem letošního roku s cílem pomoci zemím postiženým koronavirovou epidemií.

Předsedkyně Komise von der Leyenová k tomu uvedla: „Česko se nachází v jedné z nejobtížnějších situací v Evropě. Počet pacientů s koronavirem rychle roste a ČR potřebuje zdravotnické vybavení k léčbě pacientů v nemocnicích. A my v této těžké době nenecháváme naše evropské přátele osamocené. Evropská komise uvolňuje zdravotnický materiál prostřednictvím evropského mechanismu civilní ochrany. Právě jsem mluvila s předsedou vlády Andrejem Babišem, abych mu sdělila, že z rezervy RescEU urychleně posíláme do Česka 30 plicních ventilátorů. Tuto rezervu jsme vytvořili na jaře v rekordním čase, abychom se zásobili nezbytným zdravotnickým materiálem, který můžeme v případě potřeby poslat do evropských zemí. Jsme také v kontaktu s dalšími zeměmi EU, abychom mohli pro Českou republiku uvolnit ještě další ventilátory. Jsme v tom společně.“

„Od jara jsme nepřetržitě pracovali na tom, abychom se vyhnuli opakování situace z konce února, kdy byla celá EU ochromena bojem proti pandemii. Díky tomu vznikl nástroj zdravotnických rezerv rescEU a žádný členský stát už se nebude muset s koronavirovou nákazou potýkat osamoceně. V uplynulých měsících jsme již z evropských rezerv rozeslali do celé Evropy ochranné roušky, ale plicní ventilátory posílá Evropská komise vůbec poprvé,“ uvedl Janez Lenarčič, komisař pro řešení krizí.

Evropské středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události je v neustálém kontaktu s českými orgány a v případě potřeby bude možné prostřednictvím mechanismu civilní ochrany Evropské unie poslat Česku z jiných členských států v nejbližších dnech další pomoc. EU přihlédla k závažnosti situace v ČR a proaktivně zahájila uvolnění zdravotnických rezerv rescEU, aby poskytla členským státům čas na zhodnocení jejich schopnosti reagovat.

 

Souvislosti

Kapacita rescEU může zahrnovat různé druhy zdravotnického vybavení, jako jsou ochranné roušky nebo plicní ventilátory používané při intenzivní péči. Tyto zásoby jsou neustále doplňovány. Rezervu spravuje několik členských států, jež jsou zodpovědné za nákup tohoto vybavení. Evropská komise financuje 100 % rezerv, včetně skladování a přepravy. V současné době se zásoby rescEU nacházejí v 6 zemích EU: v Dánsku, Německu, Řecku, Maďarsku, Švédsku a v Rumunsku.

Tato strategická zdravotnická kapacita je součástí širší rezervy rescEU, včetně dalších kapacit, jako jsou vybavení pro letecké hašení požárů a kapacity pro zdravotní evakuaci. Rezerva rescEU je nouzový prvek mechanismu civilní ochrany Evropské unie, který lze aktivovat pro všechny typy přírodních a člověkem způsobených katastrof. Do mechanismu civilní ochrany Evropské unie jsou zapojeny členské státy EU, Spojené království (během přechodného období), Island, Norsko, Srbsko, Severní Makedonie, Černá Hora a Turecko.

Evropské středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události poté řídí distribuci vybavení a zajišťuje, aby se dostalo tam, kde je ho nejvíce zapotřebí na základě toho, jak o svých potřebách informují státy žádající EU o pomoc v rámci mechanismu civilní ochrany Evropské unie.

Evropská komise v rané fázi epidemie mobilizovala prostřednictvím mechanismu civilní ochrany evropské zdravotnické týmy složené z lékařů a sester, které pak zasahovaly v Itálii. Pomáhala také distribuovat dezinfekční prostředky, roušky a plicní ventilátory po celé Evropě a financovala leteckou repatriaci více než 80 000 občanů EU.

 

Další informace

Kapacity rescEU

Evropský mechanismus civilní ochrany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688