Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  23.10.2020 10:11:11, aktualizováno 17:38:28

Babiš vyzval k rezignaci Prymulu a Faltýnka. Babiš poněkud tajemně navrhnul Zemanovi nového ministra. Prymula sám rezignovat nehodlá. Faltýnek složil funkci v ANO. Vondrák účast na schůzce odmítá


Premiér Babiš po jednání u prezidenta Zemana uvedl, že mu předal návrh na jmenování nového ministra zdravotnictví. Babiš uvedl, že prezident jeho návrh akceptoval a o přijetí nového kandidáta rozhodne do příštího úterý.
Zajímavostí je, že Babiš údajně představil pouze životopis navrhovaného kandidáta se začerněným jménem.


Ministr zdravotnictví Roman Prymula na TK oznámil, že sám ze své funkce odstoupit nehodlá, protože se ničeho negativního či závadného v rámci sledované kauzy nedopustil.
Prymula se snažil v rámci TK vysvětlit celý průběh inkriminovaného setkání.
Prymula uvedl, že inkriminované jednání neproběhlo v salonku restaurace, nýbrž v soukromých prostorech Vyšehradské kapituly. Trvá proto na tom, že žádné z platných nařízení neporušil. Podle redaktorů je však zmíněná kapitula vzdálena od dotčené restaurace cca 200 metrů.
Samotná Vyšehradská kapitula se od tvrzení ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) distancovala.

Podle mnoha vyjádření opozičních ale i koaličních politiků jsou Prymulova vysvětlování i nadále nedůvěryhodná.

První místopředseda hnutí ANO po jednání s premiérem oznámil, že rezignuje na svou funkci prvního místopředsedy hnutí. O Faltýnkově pozici v čele poslaneckého klubu by měli rozhodnout spolustraníci, které požádá o vyslovení důvěry

Podle komentářů se schůzky účastnil také hejtman Moravskoslezkého kraje Ivo Vondrák, který později svou účast ve sdělovacích prostředcích kategoricky odmítl.

Premiér Andrej Babiš na TK oznámil, že požádal ministra zdravotnictví Romana Prymulu k jeho vlastní rezignaci. Pokud by tak neučinil sám, tak jej hodlá odvolat. Babiš požádal o rezignaci na funkci místopředsedy hnutí také Jaroslava Faltýnka.

„Velice mě to mrzí, omlouvám se všem. Naše vláda si nemůže dovolit ztratit důvěru,” oznámil premiér Andrej Babiš (ANO).

Se svým rozhodnutím již premiér seznámil i prezidenta Miloše Zemana. Ten podle jeho slov o tomto rozhodnutí vyjádřil určité pochybnosti. Zeman přijme Babiše v Lánech v 16:00.

Podle Babiše by jméno nového ministra mohlo padnout už dnes. Premiér vyloučil, že by opětovně oslovil Adama Vojtěcha.

Fortuna: Příštím ministrem zdravotnictví bude v kursu 1,7:1 Aleksi Šedo, následuje Miloslav Ludvík v poměru 2,27:1

Židle pod novopečeným ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou se povážlivě rozkývala v souvislosti s reportáží Blesku, ve které jej reportéři v noci ze středy na čtvrtek, tedy těsně před částečným lockdownem, zachytili jak vychází s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem z restaurace a bez roušek. Tou dobou už měla být všechna obdobná zařízení uzavřena a též přísnější pravidla pro nošení roušek již byla v platnosti.

Opozice volala ihned po Prymulově okamžitém odstoupení z funkce kvůli absolutní ztrátě důvěry, k rezignaci ministra vyzval též ministr vnitra Hamáček.

Jaroslav Faltýnek se již za schůzku ve zmíněném formátu omluvil a snaží se veškerou vinu stáhnout jen na sebe.

Podle posledních agenturních zpráv se Prymula vyjádřil v tom smyslu, že pokud si to veřejnost bude přát, tak odstoupí. „Jediné co jsem porušil bylo, že jsem neměl roušku v době, kdy jsem nasedal do auta a byl tam člen ochranky,“ vysvětlil pro týdeník Respekt. Podle dalších vyjádření, se schůzky účastnili celkem 4 lidé. V jejím průběhu docházelo ke konzumaci a proto probíhala bez roušek.


Magistrát hlavního města Prahy oznámil, že se bude událostí také zabývat a "posvítí" si na danou restauraci pro zjevné nedodržování zavedených nařízení.

Podle některých komentářů se zásadním způsobem otřásla důvěra v celou vládu.


Ministr zdravotnictví Roman Prymula musí okamžitě rezignovat. Jen pod touto podmínkou může vláda požadovat po občanech dodržování vládních opatření. Nařízení nemůže vyhlašovat někdo, kdo je sám porušuje.
„Konání ministra Prymuly a předsedy poslaneckého klubu ANO Faltýnka je plivnutím do tváře všem zdravotníkům, všem lidem, kteří dodržují opatření a také všem ředitelům fakultních nemocnic, kteří za ministrem stáli během jeho projevu,“ říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.
„Pravidla musí platit pro všechny. Pánové Prymula a Faltýnek nejsou nadlidé, musí ze svého mimořádného selhání vyvodit důsledky a oba okamžitě rezignovat. Chtěla bych vyzvat všechny občany, aby navzdory papalášskému chování ministra vládní nařízení dodržovali. Jen tak, v tuto chvíli již prakticky vládě navzdory, můžeme epidemii zvládnout a já věřím, že ji společně zvládneme,“ dodává Pekarová Adamová.
Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09


24.10. 12:51  vlk (Zahradník)
23.10. 17:38  falt (Barák)
23.10. 17:09  Vzal si příklad (Já)
23.10. 17:07  falt (Vlk)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688