Osobní finance  |  22.10.2020 14:19:19

Změna času: O víkendu posuneme ručičku na hodinách o hodinu zpět - nastává vláda zimního času

V noci ze soboty na neděli se budou ručičky na hodinách posouvat o hodinu zpět, v neděli 25. října bychom tedy měli vstávat už za vlády zimního času, který je pro střední Evropu standardní. A naším standardním astronomickým časem, tedy SEČ, se budeme řídit až do 28. března 2021.

Konkrétně ve 3:00 se hodiny posunou zpět na 2:00. Těm, kteří budou v noci klidně spát, je vlastně jedno, kdy si čas na hodinách uzpůsobí, ale pro ty, kteří jdou do práce nebo někam cestují (poslední nařízení vlády cestování nicméně omezilo na nutné a nezbytné cesty za rodinou, prací, lékařem...) je to důležitá informace, kterou musejí vést v patrnosti, aby se jim cestování kvůli návaznosti některých spojů nezkomplikovalo. A týká se to nejen meziměstských spojů, ale pochopitelně i městské hromadné dopravy.

Bohužel posun času znamená, že možná budeme pár dní vstávat za světla (ale to brzo nebude pravda, až se den zase o něco zkrátí), ale odpoledne se začne časně stmívat a to neprospívá psychice. Ostatně jako zimní nedostatek světla celkově. Odborníci radí se splínu nepoddávat, zařadit více pohybu za světla a chodit včas spát. Prostě se slunečnímu rytmu trochu více podřídit a naopak, využívat období přirozeného světla i za zimních krátkých dnů co nejlépe. 

Děti, které obvykle změnu režimu snášejí spolu se staršími lidmi nejhůře, budou mít celý příští týden na to, aby se s posunem vyrovnaly, čekají je totiž prodloužené podzimní prázdniny

Problematice střídání letního a zimního času se věnují vědci i politici - vedou se debaty, který čas je vlastně pro nás vhodnější, výhodnější, energeticky úspornější. Zaznívá i názor, že pro člověka je problematické především přizpůsobování se samotné změně, než život "pod knutou" posunutého času (jako je v našem pásmu letní čas). Například energetický přínos (úspora) energií při posouvání letního a zimního času už dávno není patrný, z tohoto hlediska je to tedy zbytečné.

I proto se Evropská unie začala zabývat myšlenkou k přechodu na letní či zimní čas už nepřistupovat a naopak celou Evropu ujednotit. Jenže dříve, než mohlo dojít ke shodě, zda se sejdeme spíše na letním či na zimním čase a od kdy rozhodnutí bude platit, toto téma poněkud utichlo. Původně mělo platit sjednocení času už od roku 2021. Uvidíme, zda a kdy budou mít politici zájem a možnost se - v době bouřlivého jednání o Brexitu a rychlého přijímání opatření proti šíření i ekonomickým dopadům epidemie Covid-19 - k jednání o ukončení střídání zimního a letního času zase vrátit.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688