Pracovní bundy: Jak je vybrat a jaké požadavky musí splňovat?

REKLAMA       Inzerce, 19.10.2020

Výběr vhodné pracovní bundy se stává poměrně náročnou disciplínou. Musíte brát ohled na požadavky, které na něj klade dané zaměstnání, zároveň je ale třeba, aby oděv by dokonale funkční. Nesmí také chybět ani kapuce, dostatek kapes ani bezpečnostní reflexní prvky.

Každá profese si žádá něco jiného

Speciální pracovní oděv si žádá spousta profesí. Jde o obory, kde z hygienických nebo technologických důvodů je třeba, aby se zaměstnanci chránili před vnějším vlivem prostředí, v němž pracují, neměli by se například umazat od různých částí strojů a výrobních linek.. Řada z těchto zaměstnanců navíc pracuje venku, nebo přechází z budovy ven, například při nakládání zboží na automobily. Požadavky na pracovní bundy jsou stejně rozmanité jako obory, v nichž se používají. Zajistit nabídku pro jejich široké spektrum dokáže engelbert strauss. Je samozřejmé, že zcela jiné bundy nabízí třeba popelářům, další zemědělcům, lesníkům nebo pracovníkům, kteří právě staví dálnici. Liší se provedením, vnějším materiálem, dále podšívkou, která chrání proti chladu. Výtečná jsou například ultra jemná mikrovlákna představující účinnou alternativu k prachovému peří.

Praktická varianta 3 v 1 nebo 4 v 1

Oblíbené jsou především zimní bundy od společnosti engelbert strauss v provedení 3 v 1 nebo 4 v 1. Tyto bundy fungují na osvědčeném cibulovém principu, kdy je možné jednotlivé vrstvy odepnout a zase připnout zpět. Známým faktem je, že je lepší mít na sobě v zimě několik tenčích vrstev, které můžete podle potřeby svléknout a zase obléknout, než jednu tlustou. Tento systém ocení zejména ti, kteří při práci neustále přecházejí z interiéru do exteriéru a naopak. Zároveň tak mohou najednou vyřešit pracovní bundy pro podzimní, nebo dokonce letní období, když nastanou chladnější dny, a nakonec i zimní období s mnohem nižšími teplotami. Nemusíte mít tři nebo čtyři bundy, stačí vám jediná. Jde o maximálně praktické řešení, které zároveň šetří vaši kapsu.

Bezpečnost jako priorita

Velmi přesně celou problematiku ochranných pracovních oděvů, bundy nevyjímaje, určují zákony a pravidla bezpečnosti práce. Zásadní otázkou je: Máte při práci venku nosit pracovní bundu? Odpověď zní jednoznačně ano. Za přesně daných podmínek by vám také měl takovou pracovní bundu zajistit zaměstnavatel. Musíme předem upozornit, že nošení pracovní bundy není nějakou samoúčelnou buzerací ze strany zaměstnavatele. Jednak zákony o bezpečnosti práce přesně určují situace, v jakých profesích, při jakých pracovních úkonech by měli mít zaměstnanci ochranné pracovní oděvy a být vybaveni ochrannými pracovními pomůckami. Ve hře je totiž bezpečnost pracovníků. Kvalitní a ve správnou chvíli použité pracovní oděvy dokážou zabránit pracovním úrazům, a to je nesmírně důležité. Taková je jejich hlavní funkce.

Odvádějí pot

Určitě vás bude zajímat i odpověď na otázku: Jaké jsou výhody nošení pracovní bundy? Proč byste ji měli mít na sobě? Bezpečnost už jsme jmenovali, ale není to jediný důvod. Zimní bunda je při práci venku v chladných měsících důležitou bariérou, která zabrání prochladnutí. Pracovní zimní bunda je vyrobena z funkčních materiálů, které dobře odvádějí pot. Nebude vám v nich proto horko. Určitě se vám někdy stalo, že jste se v nějaké bundě zpotili a mokrý vnitřek vás potom nepříjemně chladil. Tehdy můžete dokonce i nepříjemně nachladnout. Taková situace se vám v kvalitní pracovní bundě nestane, protože vnitřní vložka bundy vlhkost absorbuje.

Nabídka začíná fleecem

Zároveň je velkou výhodou moderních bund i vrstvení materiálů. Zatímco vnitřní část zajistí, že budete v pohodlí a nezpocení i při výkonu velmi namáhavé práce, vnější vrstvy zaručí nepromokavost a nepropustnost i při silném větru. Může zde být ještě zateplovací mezivrstva. Přesné složení vrstev a použité materiály závisí na tom, k čemu je bunda určena. Jednou variantou jsou fleecové bundy, které jsou nejméně odolným materiálem pro chladnější období. Střední cestou je softshell, který má mnohem větší odolnost proti větru než fleece, ale zároveň nejsou 100 % odolné vodě. Dokonalou větruodolnost a nepromokavost zajistí jedině pracovní bundy do každého počasí. Na druhou stranu softshell je mnohem prodyšnější a lehčí než materiály s co nejvyšší odolností. Dále jsou ve hře samozřejmě i pláštěnky.

Bez reflexních prvků se neobejdete

Velmi důležitou kapitolou je rovněž pracovní bunda reflexní. Tyto typy bund jsou v době podzimu a zimy velmi oblíbené a potřebné. Sychravé počasí, kdy se ráno pozdě rozednívá a večer brzy stmívá, znamená snížené světelné podmínky. Především pracovníci na stavbách, v dopravě a podobných profesích jsou v této době ohroženi úrazem, pokud na své pracovní bundě neměli zakomponovány reflexní prvky. Jejich viditelnost totiž s klesajícím množstvím světla také klesá. Pokud bude nebyli nijak chráněni označením, může je přejet stavební stroj, nebo auto, jehož řidič je přehlédne. Při využití těchto prvků stoupá pasivní bezpečnost nositele bundy, což je nesmírně důležité.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky