Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Letecká doprava  |  15.10.2020 13:38:39

Českým letištím vzal koronavirus více cestujících než evropským. I letiště na Lanzarote nebo v norském Bodø odbavuje letos více cestujících než Praha

Česká letiště byla v letošním druhém čtvrtletí zasažena dopady šíření koronavirové nákazy a souvisejících protipandemických opatření vesměs citelně výrazněji než v souhrnu letiště evropská. Vyplývá to z dostupných údajů, které nově zveřejnil Eurostat (zde: 

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20201015-2?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2F ).  

Z tuzemských letišť s pravidelným leteckým provozem pouze Letiště Václava Havla v Praze-Ruzyni vykázalo v období od dubna do června menší než 99procentní meziroční pokles počtu odbavených cestujících. Největší tuzemské letiště odbavilo 49 470 pasažérů, zatímco ve stejnou dobu roku 2019 se jednalo o 4 660 018 osob. To představuje pokles o 98,9 procenta. Praha tak odbavila méně cestujících než letiště na kanárském ostrově Lanzarote nebo v severonorském Bodo. Skandinávská letiště obecně patří k těm nejméně zasaženým. Například vedlejší kodaňské letiště Roskilde zaznamenalo jen ani ne jedenáctiprocentní pokles počtu cestujících.   

Ostatní česká letiště s pravidelným leteckých provozem – brněnské, ostravské, karlovarské a pardubické – pak vykazují takřka stoprocentní nebo stoprocentní meziroční úbytek cestujících. V Karlových Varech činil pokles 99,8 procenta, v Ostravě a Brně pak shodně 99,9 procenta. V Pardubicích, kde podle Eurostatu neodbavili jediného cestujícího, byl pokles stoprocentní. V Brně odbavili 170 cestujících, v Ostravě 50 a v Karlových Varech 40. Dohromady tak zmíněná tuzemská letiště odbavila ve druhém čtvrtletí 49 730 pasažérů. Loni od dubna do června se přitom jednalo o 4 900 343 cestujících. Takže v souhrnu zaznamenala tuzemská letiště pokles počtu cestujících čítající zhruba 99 procent.  

Tuzemská letiště tak vesměs vykázala citelnější propad počtu odbavených cestujících, než kolik odpovídá celoevropskému průměru. V průměru se totiž počet odbavených cestujících na evropských letištích snížil ve druhém čtvrtletí meziročně o 92,7 procenta. 

Jediné evropské letiště, které ve druhém čtvrtletí odbavilo více než milion cestujících, je Frankfurt. Statistickou zajímavostí je, že v celé Evropě existuje jediné letiště, které podle Eurostatu ve druhém letošním čtvrtletí meziročně navýšilo počet odbavených cestujících. Je jím malé letiště v dánském městečku Thisted, které letos od dubna do června odbavilo osm cestujících, zatímco loni ve druhém čtvrtletí jen šest.  

Ve statistice Eurostatu však data za druhé čtvrtletí za některá z evropských letišť ještě chybí, Z významnějších letišť se jedná o bruselské, stockholmské nebo bukurešťské.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec