Zdraví  |  13.10.2020 20:40:29

Plukovníku Prymulo, velte: „Zastavit, stát!“

Stanovisko rakouské a české infektologické společnosti.

Rakouští infektologové vydali stanovisko, v němž varují před plošným testováním bezpříznakových lidí. Upozorňují, že pouhá pozitivita testu neznamená, že je člověk nemocný nebo nakažlivý. Se stanoviskem rakouských infektologů se plně ztotožnila prestižní Společnost pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP. Nápad plukovníka Prymuly otestovat celý národ je holé šílenství. Výhrůžky, nesmyslné testování a zákazy musí nahradit fakta. Emoce musí nahradit rozum. Plukovníku Prymulo, velte: „Zastavit, stát!“ (není míněno „Dejte stát do zástavy!,“ pozn. autora).

MUDr. Jan Hnízdil, spoluautor a signatář Petice lékařů

 

V návaznosti na téma celoplošného testování si Společnost pro lékařskou mikrobiologii dovoluje nabídnout stanovisko partnerské odborné Rakouské společnosti pro infekční choroby a tropické nemoci. Výbor Společnosti pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP se s tímto odborným stanoviskem plně ztotožňuje. Originální text stanoviska naleznete zde.


Stanovisko Rakouské společnosti pro infekční choroby a tropickou medicínu k testování SARS-CoV-2.

SARS-CoV-2 se za určitých podmínek přenáší z člověka na člověka kapénkovou infekcí (1). Riziko infekce silně závisí na individuálním chování (dodržování vzdálenosti, masky, ...) a na regionální distribuci viru. Zvláštní roli zde hrají kontakty v rizikových situacích (například úzký kontakt s nemocnými COVID-19) (2). Je proto bezpodmínečně nutné dodržovat hygienická opatření. Mezi ně patří dodržování vzdálenosti, hygiena rukou, zakrytí úst a nosu (pravidlo RRR), jakož i dodržování pravidel při kašlání a kýchání, větrání při pobytu v uzavřených místnostech a podobně. Každý, kdo má příznaky COVID-19, musí zůstat doma do uzdravení (1) .


Nesystematické, nereflektivní, rozsáhlé testování a prověřování v cestovním ruchu nebo jiných oblastech společenského života (zejména u zdravých lidí bez příznaků) není vhodným prostředkem k získání přesných informací o epidemiologické situaci, nebo dokonce prostředkem k omezení pandemie. Pozitivní výsledek PCR SARS-CoV-2 u osoby bez příznaků neznamená nutně diagnózu infekce a neříká nic o infekčnosti testované osoby pro možnou přítomnost virových residuí (3) . Navíc u kohorty, která se skládá téměř výlučně ze zdravých lidí, je pravděpodobnost nesprávných výsledků testů velmi vysoká (3). Lidé, kteří prodělali onemocnění COVID-19, by již neměli být v příštích několika měsících testováni metodou SARS-CoV-2-PCR.

Šiřiteli SARS-CoV-2 jsou převážně lidé, kteří buď již vykazují příznaky COVID-19, nebo se u nich tyto příznaky brzy objeví (1). Proto je důležité - v zájmu zmírnění následků pandemie - lidi s příznaky otestovat a rychle izolovat, a to během několika hodin.

Namísto necílených hromadných testů by mělo být vyšetřování omezeno na rizikové skupiny, tedy na pacienty s typickými příznaky COVID a předchozí expozicí (3), nebo dle situace na pacienty z rizikových oblastí, jako jsou nemocnice nebo pečovatelská zařízení.

Testování bez důvodu vede k falešnému pocitu bezpečí. Negativní PCR je pouze časový snímek - nevylučuje infekci a neopravňuje k vyloučení z hygienických a ochranných opatření (pravidlo RRR).

Preventivní testování bez oprávněného podezření zbytečně spotřebuje stávající testovací kapacitu a zpožďuje identifikaci skutečně nemocných lidí.

Proto by měly být testovány především tyto skupiny lidí:
1. Symptomatičtí lidé
2. Lidé, kteří jsou v úzkém kontaktu s nemocnými COVID-19
3. Dle situace v rizikových zařízeních
4. Dle situace v nemocnicích nebo jiných zdravotnických zařízeních

Za předsednictvo ÖGIT 4. října 2020:
Univ.-Prof. Dr. Florian Thalhammer, prezident

Univ.-Prof. Dr. Günter Weiss, viceprezident


12. 10. 2020, psáno pro blog.aktuálně.cz

MUDr. Jan Hnízdil

MUDr. Jan Hnízdil je atestovaný internista a rehabilitační lékař. Vystudoval 1. LF UK v Praze, po absolutoriu pracoval jako odborný asistent katedry tělovýchovného lékařství FTVSUK, kde spolupracoval s Ludmilou Mojžíšovou na výzkumu léčby funkční sterility a dětské skoliózy prostředky rehabilitace a léčebné tělesné výchovy.

Deset let vedl rehabilitační oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Do roku 2013 působil v Centru komplexní péče v Dobřichovicích. Externě přednáší problematiku dopingu a sportovní zátěže na 3. LF UK v Praze. Je členem akreditační komise Ministerstva zdravotnictví ČR pro psychosomatiku.

Založil centrum komplexní medicíny „Hnízdo zdraví“. Je autorem či spoluautorem řady publikací.

Více informací najdete na: www.hnizdozdravi.cz

15.10. 11:54  Souhlas (fic)
14.10. 19:21  Zastavit stát!!! (Jakub)
13.10. 23:35  Pokračujte nastupujte (xmarek)
13.10. 21:53  blbost jen honi vlastni ego (Novacek)
13.10. 21:06  Jediné rozumné stanovisko (Přemek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688