mpo.cz (MPO)
Z regionů  |  09.10.2020 00:00:00

Pojízdná učebna techniky má dnes druhou zastávku ve Zlínském kraji

Publikováno:
9.10.2020
Autor:
Odbor komunikace

Už dnes základní škola (ZŠ) ve Velkých Karlovicích využívá pojízdnou učebnu techniky. Žáci 8. a 9. tříd se v ní dozvídají podrobnosti o technice, kterou si mohou vyzkoušet v praxi. Následovat by měla ZŠ Kašava, která Tour for the Future ve Zlínském kraji uzavře. Přestavěný kamion by se pak měl vydat na Olomoucko, kde by se praktické technické workshopy měly uskutečnit v Tovačově a Lipníku nad Bečvou. Zatím pojízdnou učebnu techniky využili žáci a učitelé v Bílovicích.


Bílovice byly vůbec první zastávkou pro mobilní technickou učebnu. Cesta speciálního vozu sem vedla z Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kde byl projekt slavnostně zahájen za účasti vicepremiéra a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka a ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy.

„Hned jak jsme pojízdnou učebnu představili, začaly se ozývat školy, které by chtěly, aby je navštívila. Zájem nás moc těší, i když je jasné, že teď kvůli zhoršení situace s koronavirem bude nutný speciální přístup. Věřím však, že to zvládneme a co nejdřív bude možné i díky pojízdné učebně ještě víc zvyšovat zájem o technické obory a technologie," říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.

„V Bílovicích žáky nejvíc zaujala práce s 3D tiskárnou, kde si v jednoduchém programu navrhli vlastní výrobek. Tiskly se tak vánoční vykrajovátka nebo vánoční ozdoby a klíčenky, které si studenti odnesli domů. Nečekali jsme, že o 3D tisk bude takový zájem a v současnosti zvažujeme rozšíření počtu 3D tiskáren, “ říká gestor projektu Tour for Future Tomáš Hamberger.

Praktické workshopy může uvnitř pojízdné učebny najednou absolvovat cca 12 žáků, výuka se tedy s ohledem na běžný počet dětí ve třídě, kterých je 20 a víc, koná ve dvou skupinách. Jedna se vzdělává uvnitř vozu, druhé je k dispozici kariérní poradce na probrání profesní budoucnosti. Programu pod vedením speciálního týmu lektorů se účastní i pedagogové, seznamují s novým pojetím výuky techniky v rámci vzdělávací oblasti Člověk a technika. Délka jednoho workshopu je 90 minut. Škola, z níž workshop absolvují nejméně tři pedagogové, může získat 3D tiskárnu od firmy Prusa Research a nápadník aktivit do výuky techniky od Univerzity Palackého v Olomouci.

Pojízdná učebna techniky v rámci projektu Tour for the Future vznikla ve spolupráci MPO a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Z Prahy se po slavnostním představení, které se uskutečnilo 1. října, přesunula do už zmiňovaných Bílovic v kraji Zlínském, následovat bude kraj Olomoucký. Harmonogram výjezdů, který se může měnit i s ohledem na současnou situaci s koronavirem, je k dispozici zde. Workshopy techniky se mají uskutečnit ve všech regionech, aktuálně se plánuje výuka a poradenství v celkem 35 městech a obcích.

Kromě projektu Tour for the Future, který se realizuje v souladu s Inovační strategií Czech Republic: The Country for the Future, se v ČR řeší také duální vzdělávání či zavedení mistrovské zkoušky. Vše na podporu národního hospodářství založeného na přidané hodnotě a inovacích.


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688