mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  06.10.2020 16:57:30

Asie po koronakrizi – strategické příležitosti a ekonomický výhled

ASIE PO KORONAKRIZI – strategické příležitosti a ekonomický výhled

Země asijského kontinentu zažijí poprvé v novodobé historii propad hrubého domácího produktu, který v roce 2020 průměrně poklesne o 0,7 %. Díky dlouhodobému robustnímu ekonomickému růstu a rozvinutému intraregionálnímu obchodu, který v posledním desetiletí zažil v Asii rozkvět, dojde však v komparaci s ostatními regiony k nejmírnějšímu propadu. Nejen proto je pro rok 2021 predikován růst o 6,8 %.

 

Zdroj: Shutterstock

Hospodářsky nejlépe si v regionu povede východní Asie s předpokládaným meziročním růstem HDProce 2020 o 1,3 %. Čína dle predikcí poroste o 1,8 %. S růstem 1,7 % vyjde z krize dobře také Vietnam, jehož ekonomika je díky růstu přesahujícímu 7 % za posledních sedm let velmi silná a disponuje dostatečnými vnitřními zdroji na obnovu růstu. Země jihovýchodní Asie přesto vlivem poklesu remitencí a utlumení cestovního ruchu a turismu zažijí vysoké ztráty, což dokazuje například sousední Thajsko, jež letos čeká pokles ekonomiky o 8 %.

Propad zasáhne i Indii a Japonsko, které zažijí meziroční úbytek hrubého domácího produktu o 6–9 %. V oblastech střední Asie a Blízkého východu způsobil hospodářskou recesi především vysoký pokles poptávky po ropě. Zatímco země střední Asie zaznamenají v roce 2020 snížení HDP o 2,1 %, v oblasti Blízkého východu by mělo dojít k poklesu až o 5,1 %.

V rámci regionu Asie lze v následujících letech očekávat zvýšený důraz na soběstačnost, domácí spotřebu a prohlubování intraregionálního obchodu. Český vývoz do Asie však stále roste, v roce 2019 vyvezly české firmy na kontinent zboží v hodnotě 225 mld. , což znamenalo meziroční nárůst o 3,3 %.

Post-covid příležitosti pro české firmy

Mezi hlavní sektory, na které bude po krizi zaměřena ještě větší pozornost, jsou zdravotnictví, digitální technologie, zemědělství, energetika a obranný průmysl. Ve vyspělejších zemích (Malajsie, Thajsko) je v rámci zdravotnického a farmaceutického průmyslu poptávka po celkovém posílení sektoru, digitalizaci a modernizaci, v případě Japonska se zvyšuje poptávka po robotizaci vlivem stárnutí populace v domovech s pečovatelskou službou. V méně vyspělých zemích, jako například Kambodža, roste poptávka po rekvalifikaci lékařského personálu.

V rámci zemědělského a potravinářského průmyslu je v důsledku snahy o navyšování přidané hodnoty produkce poptávka po inovacích, například ve vývoji biotechnologií v Thajsku, nebo po moderní zemědělské technice v Kambodži. Energetický průmysl nabízí příležitosti především v zaměření asijských zemí na ekologičtější procesy, obnovitelné zdroje a výstavbu nových tepelných elektráren. Sektor ICT nabízí příležitosti v tradiční startupové zemi Izrael, kde dosahuje podíl investic do R&D okolo 5 % HDP, ale rovněž v okolních zemích Blízkého východu, kde existuje poptávka po technologiích například v oblasti digitalizace státní správy. Příležitosti lze nalézt rovněž v Japonsku, kde přechod velkého množství firem na částečný provoz typu home office vyvolal velkou poptávku po digitalizaci dokumentů, rozvoji systémů online plateb a urychlení příprav na tzv. digitální jen.

Bližší informace o post-covid příležitostech nejen v Asii naleznete v nové publikaci Mapa strategických příležitostí 2020-2021.

Marek Pyszko, hlavní ekonom Ministerstva zahraničních věcí ČR

Díky našim firmám o nás ví celý svět

The post Asie po koronakrizi – strategické příležitosti a ekonomický výhled appeared first on MZV.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 16:54  Souhrn 25.4. - Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 16:42  NATGAS tiká níže po datech EIA X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688