Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.10.2020 10:04:10

Pražská burza za nejnižší letošní likvidity klesla pátý týden v řadě, trh čeká na rozuzlení u CETV

  • v týdnu na pražské burze vyměnily majitele akcie jen za 1,09 mld.
  • KOFOLA svolává valnou hromadu na 2. listopadu, rozhodovat bude o dividendě a změně stanov
  • další manažer banky MONETA nakoupil firemní akcie
  • posvětí v následujícím týdnu EK převzetí mediální CETV?

Ani vstup do posledního čtvrtletí roku zatím změnu nálady investorů na pražské burze nepřinesl. Index PX v uplynulém týdnu přišel o dalších 0,72 % na závěrečných necelých 858 bodů, čímž se ocitl již nejníže od 24. dubna.

 

Nejvíce v týdnu klesly akcie Avast, které zároveň nadále mají i největší více než pětinovou váhu v indexu PX. Staly se tak hlavním negativním faktorem domácího trhu, zatímco v předcházejícím týdnu tomu bylo přesně naopak. Solidně jim ve ztrátách sekundovaly akcie VIG, které zatím jakoby nemohou najít dno po rozhodném dnu pro nárok na dividendu. V domovské Vídni nicméně nyní bojují u výrazné technické hranice 19 EUR, která tak může napovědět o nejbližším dalším směrování.

 

Již ke svým téměř půlročním minimům se dostaly akcie KOFOLA. Nápojová firma v pátek svolala avizovanou valnou hromadu, která má především rozhodovat o navrhované dividendě 13,50 . Nově je tak známo rozhodné datum pro nárok, které společnost stanovila vlastně nesmyslně již na 26. října. S titulem se tak na pražské burze bude více než týden obchodovat bez nároku, aniž by právně byla dividenda schválena. Rozhodovat totiž budou akcionáři až 2. listopadu. Otevírá se tak prostor pro možný insider trading, resp. vzpomeňme obdobné situace z roku 2018, kdy navrhovaná dividenda nebyla schválena. Akcionáři tehdy rozhodli o dividendě vyšší.

Po čtyřech týdnech růstu tentokrát oddychovaly akcie PFNONWOVENS. Již pět týdnů v řadě si zisk nepřipsaly akcie KB, které se zobchodovanými 271 mil. přitom byly v týdnu nejlikvidnější. Zbylé bankovní tituly se tentokrát již pokusily o nádech. Nejvýrazněji akcie MONETA, které jsou jasným lídrem ze strany zájmu managementu. K nákupu 6 tisíc firemních akcií za kurz 51,50 se nově odhodlal člen dozorčí rady a předseda výboru pro audit Michal Petrman.

Akcie CETV se v návaznosti na jejich vývoj na Nasdaq a oslabování koruny nejprve přibližovaly hranici 100 . Na domovském trhu však v poslední zářijový den prudce otočily směr. Stalo se tak přestože se blíží termín (cca 6.10.), do kdy se má EK regulatorně vyjádřit k žádosti PPF o převzetí firmy. Pokud nedojde k prodloužení schvalovacího procesu, titul tak následně 3 pracovní dny po schválení čeká na trhu derniéra, resp. pak vyplacení akcionářů za dohodnutou cenu 4,58 USD.

 

Po nepříliš povedené primární emisi akcií České zbrojovky, která zdaleka nedosáhla plánovaného objemu, se v příštím týdnu na pražské burze uskuteční tentokrát v úterý 6. října další „Start Day“. Investoři se tak budou moci on-line dozvědět novinky ať už od již obchodovaných sedmi start-upů, tak od společnosti Pilulka, která má trh START právě obohatit.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688