Patria (Patria Finance)
Volby  |  01.10.2020 15:02:25

Volby v USA budou klidné, inflace se bude roky držet pod 2 %

Americké volby by mohly skončit i nehezkým způsobem, ale nejpravděpodobnější je, že výsledky budou známy v řádném termínu. Pro Bloomberg Finance to uvedl pravidelný host a bývalý ministr financí Lawrence H. Summers. Na otázku, jak moc velký vliv bude mít to, kdo vlastně volby vyhraje, odpověděl, že samozřejmě existuje řada věci, které prezident přímo neovlivní. Na druhou stranu existuje „enormní potenciál“, který by se využil tím, že by nastal „návrat k normálu“. Tedy ke stavu, kdy prezident bude „respektovat právo, vědecké poznatky, bude udržovat slušné vztahy s jinými zeměmi, nebude stavět různé skupiny lidí proti sobě a tak dále.“

Mezi faktory, které v moci prezidenta nejsou, řadí ekonom vývoj v oblasti pandemie, globálního oteplování nebo chování Číny. Pozoruhodné je přitom čínské prohlášení, že do roku 2060 bude uhlíkově neutrální. To podle Summerse dokazuje, že se Čína snaží dosáhnout vůdčí pozice ve světě. Proto nastavuje kurz a věří, že ostatní budou následovat. Samotné prohlášení také ukazuje, že Čína není problémem pro americké ministerstvo obrany, ale nutí Spojené státy, aby změnily způsob svého vnitřního fungování. To je totiž nutné, aby si Spojené státy udržely svou vedoucí globální pozici, což si podle Summerse většina Američanů stále přeje. Bloomberg k tomu přikládá následující graf s množstvím emisí z roku 2019:
emise co2

Zdroj: Youtube

Největším zklamáním týdne bylo podle Summerse to, jak současný americký prezident postupuje při jmenování členů Nejvyššího soudu USA. Povzbuzující naopak bylo, že i lidé, kteří jsou Donaldu Trumpovi velmi věrní, dali jasně najevo, že by se postavili proti snahám o to, aby zůstal v úřadu i po možné volební prohře. Chybou je podle Summerse fakt, že stále nebylo dosaženo pokroku u další fiskální stimulace, protože trh práce „opět zpomaluje“, lidé mají problémy s placením nájmů a firmy se připravují na propouštění zaměstnanců, protože vidí, „že tohle bude trvat déle.“

Jan Hatzius z Goldman Sachs pro Bloomberg Finance uvedl, že jeho projekce dalšího vývoje v americké ekonomice nepracují s opětovným významným fiskálním impulsem. Spotřebitel se podle stratéga chová v souladu s tím, jak vypadá pandemie, a významnou roli hrají i příjmy. Vládní podpora tak byla „extrémně ku pomoci“, ale „tento příběh ještě není u konce“, protože nyní dochází k obratu.

Monetární i fiskální politika by měly zůstat v akomodaci, i když stratég je podle svých slov optimistou ohledně dalšího ekonomického vývoje. Fed bude dál stimulovat, u fiskální politiky je to složitější, protože americká politická scéna zůstává hluboce rozdělena. Hatzius míní, že nakonec dojde k normalizaci i ve službách, které byly doposud nejvíce postiženy. Jádrová inflace se podle něj bude ještě několik let pohybovat pod 2 %, nyní se nacházíme na 1,2 %, a to zejména kvůli faktorům, které v příštím roce pominou. Dojde tedy k růstu inflace, pravděpodobně dokonce nad 1,6 % implikovaných dluhopisovými trhy, ale ne nad 2 %.

Zdroj: Bloomberg Finance, Youtube


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688