Osm producentů ze Zlínského kraje převzalo značku Regionální potravina

V rámci letošního jedenáctého ročníku soutěže se na Zlínsku o značku Regionální potravina ucházelo celkem 148 produktů. Vítězných osm výrobců si převzalo ocenění v sobotu během Dne Zlínského kraje.

Odborná porota udělila značku Regionální potravina 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované UZENÝ BOK PO DOMÁCKU

Sanytrák s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu GABRIN – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní

ZERLINA s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní BIO Jogurtové mléko borůvka

JAVORNÍK – CZ s.r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Slaninový rohlík

Ing. Josef Otépka

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Zámecký zákusek

chateau.catering, s.r.o.

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) Medovina speciál z dubového sudu

Včelařství Třasoňovi, s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Višně s rumem

Renata Zezulková

9. Ostatní ZLATÉ JABLÍČKO JABLEČNÝ OCET

Mgr. Evžen Uher

Lidé mohli některé z vítězných výrobků v rámci slavnostního předávání ochutnat přímo na místě – u stánků před Baťovým institutem. Z toho, že se jejich výrobky můžou následující 4 roky pyšnit na obalu logem Regionální potravina,  se radovala i Radka Barboříková z Ekofarmy Javorník. Porota letos ocenila jejich BIO jogurtové mléko Borůvka: „Zakládáme si na tom, že vyrábíme v BIO kvalitě. Používáme výhradně vlastní mléko od dojnic pasených na loukách Bílých Karpat, chovaných v systému ekologického zemědělství. Mléko není žádným způsobem upravované a tak si zachovává původní vlastnosti a  vysokou výživovou hodnotu. Naše výrobky neobsahují žádné konzervační látky.“

Za Státní zemědělský intervenční fond blahopřála oceněným producentům ředitelka Regionálního odboru Olomouc Kateřina Mračková a také náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.

 

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Tato spotřebitelům ukazuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Oceněný výrobek má právo užívat značku Regionální potravina na obalu svého výrobku po dobu čtyř let.

 

Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

 

 

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy