mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  22.09.2020 17:08:21

Novým ministrem zdravotnictví je prof. Roman Prymula

Premiér Andrej Babiš uvedl v úterý 22. září 2020 do úřadu nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Úřad svému nástupci předal odstupující ministr Adam Vojtěch.

Premiér Babiš poděkoval Adamu Vojtěchovi za jeho práci ve funkci ministra zdravotnictví. Jako prioritní úkoly nového ministra Romana Prymuly předseda vlády označil zabezpečení kapacit fakultních i krajských nemocnic při jakémkoliv vývoji situace epidemie koronaviru, projekt Chytré karantény a zrychlení zpracování informací o pozitivně testovaných osobách a trasování. Dále ve spolupráci s vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci Vladimírem Dzurillou zveřejnit údaje o kapacitách odběrných míst a laboratoří.

Nejdůležitější úkol nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly je zajistit dostatečné kapacity lůžek v nemocnicích, a to při jakémkoliv vývoji epidemie koronaviru. Druhý velký úkol ministra je vylepšování Chytré karantény. S Vladem Dzurillou jsme se shodli, že zveřejníme kapacity laboratoří a odběrných míst, kapacity trasování a čísla o tom, jak fungují krajské hygieny. Ať má veřejnost přehled a vidíme rezervy, ale i to, kde je odpovědnost krajů,“ uvedl český premiér.

Andrej Babiš dále zdůraznil roli Ústředního krizového štábu, jehož zřízení by mělo pomoci zlepšit spolupráci s kraji. Toto by mělo pomoci chránit zvláště rizikové skupiny, mezi které patří senioři, lidé se zdravotním postižením, dlouhodobě nemocní či s chronicky oslabenou imunitou a další osoby v zařízeních, jejichž zřizovateli jsou především kraje.

„Jsem přesvědčen, že společně to určitě zvládneme. Přesně víme, co je potřeba dělat. Máme málo času, takže je potřeba tyto věci řešit okamžitě,“ řekl Andrej Babiš.

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula kladl důraz na nutnost přijímání včasných a efektivních opatření zvláště v současné nepříznivé situaci. Jak pan premiér zmínil, tak základním úkolem, který přede mnou stojí, je nějakým způsobem stabilizovat stávající epidemiologickou situaci. To znamená, pokud možno oploštit epidemii, která v tuto chvíli tady probíhá. Já bych chtěl říci, že tento úkol vůbec není jednoduchý. Udělám pro to vše. Na druhou stranu nejsem spasitel a určitě bych to nezvládl bez pomoci všech,“ řekl Roman Prymula.

Ministr Prymula zároveň řekl, že nechce dělat opatření, která by hendikepovala ekonomiku. „Když zakážeme veškeré aktivity venku, tak mohou probíhat v domácích podmínkách skrytou formou a tady přeci nejde o to, abychom něco zakazovali, ale abychom si všichni uvědomili, že se po určitou dobu teď nemáme těsně stýkat, protože to je to největší riziko přenosu tohoto viru,“ uvedl nový ministr zdravotnictví.

„Já bych tady chtěl hrozně moc poděkovat jednak odcházejícímu panu ministrovi, protože tady odvedl obrovský kus práce, panu premiérovi za důvěru, kterou mi dal. Já se pokusím ji naplnit, byť to určitě nebude jednoduché. Ale to hlavní poděkování patří všem zdravotníkům, všem hygienikům, všem IT specialistům, hasičům, policistům a všem, kteří se v tomto angažovali. Zdravotníci v první linii jsou neustále vystavováni kontaktům, které jsou pro ně rizikové a oni pro nás nepochybně pracují a doufám, že nadále pracovat budou,“ poděkoval závěrem ministr Prymula.

Zdroj: Úřad vlády


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688