mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  21.09.2020 12:29:23

Značku Zetor znají Indové déle než půlstoletí

Značka tradičního českého výrobce traktorů Zetor má v Indii dlouhou a bohatou historii. Zetor pomáhá tamním zemědělcům již od 60. let minulého století a s jeho značkou je spojen počátek mechanizace zemědělství v zemi. Zetor se může pochlubit více než 60 000 stroji, které jen v letech 1970–1990 sjely z výrobních pásů a zamířily do druhé nejlidnatější země světa.

Foto: Zetor

Neméně pozitivní může být i budoucnost. Podpis memoranda o porozumění s největším indickým výrobcem malotraktorů V.S.T. Tillers Tractors startuje novou etapu působení v Indii, cílem je výroba podle vládního programu Make – in – India. Obě společnosti budou spolupracovat na vývoji nového traktoru určeného primárně pro indický trh. Chtějí ale také hledat cesty, jak nový stroj exportovat do dalších rozvojových zemí Afriky a Asie.

V 60. letech se do Indie začaly vyvážet tisíce brněnských traktorů. Exportní spolupráce byla v tehdejším Československu možná díky podniku zahraničního obchodu Motokov, který počínaje rokem 1950 začal prodávat zboží v zahraničí na základě dohod o kompenzačním obchodu. Od další dekády se Motokov mimo vývozu do vyspělých států zaměřil na rozvojové země Latinské Ameriky, Afriky nebo právě Asie.?

Foto: Zetor

?U POČÁTKŮ MECHANIZACE

Traktory Zetor tak stály u počátku mechanizace zemědělství v méně rozvinutých částech světa a významně přispívaly k zajištění dostatku potravin. Stroje si získaly renomé díky své vysoké spolehlivosti, jednoduchému provozu a snadné údržbě. Mimo to podávaly v obtížných podmínkách rozvíjející se Indie velice dobrý výkon. Musely se totiž potýkat s vysokými teplotami, neodborným používáním a nedostatkem údržby.

Kromě samotného exportu se Motokov podílel také na vybudování montážních závodů v několika indických městech. Od počátku šedesátých let začal uzavírat partnerství s místními výrobci formou licenčních smluv nebo společných podniků. Svým rozsahem se výstavby traktorových závodů ve své době staly jedněmi z největších strojírenských projektů v zemi. První takovou vlaštovkou byly montážní závody vybudované ve spolupráci s indickou společností Agro Industrial Corporation pro traktory Zetor 2511 ve státech Utarpradéš a Harjana.

Foto: Zetor

LICENČNÍ VÝROBA

Během následujících desetiletí se na trhu rozvíjela spolupráce i s dalšími lokálními společnostmi jako Hindustan Tractors, která od roku 1963 licenčně vyráběla traktory ZETOR Super 50 a posléze ZETOR 3011 a ZETOR 5011. Následovala spolupráce se státem vlastněnou společností Hindustan Machine Tools, tehdy největším indickým výrobcem obráběcích strojů, která na základě licenční smlouvy vyráběla modely ZETOR 2511 pod obchodní značkou HMT. Úspěch traktorů pak v roce 1976 přinesl rozšíření výroby o výkonnější modely ZETOR 5911 a 6711.

Indie se pro Zetor historicky řadí mezi 10 největších světových trhů. Díly a součástky pro kompletaci strojů pocházely částečně z Československa a částečně se vyráběly v lokálních závodech. K rozvoji místní výroby přispělo i mnoho brněnských odborníků, kteří dohlíželi na samotné dodávky i výrobní proces strojů.

INDICKÁ DCERA

Český výrobce traktorů je od roku 2014 na indickém trhu zastoupen dceřinou společností Zetor India se sídlem v Chandigarhu na severu země, pro Zetor historicky silném regionu. Cílem dceřiné firmy je vstup brněnské značky na rozvojové trhy v regionu Asie a Afriky. Nejnovějším úspěchem byl vstup značky do sousední Bangladéše, kam se obdobně jako u dalších trhů regionu vyvážejí traktory série ZETOR Global Range. Jde o několik modelů jednoduše ovladatelných mechanických traktorů konstruovaných pro potřeby lokálních zemědělců. Mezi další úspěchy Zetor India patří také vstup na neméně důležité trhy Vietnamu, Nepálu, Keni nebo Zambie.

Milan Dostál, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Dillí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688