Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.09.2020 14:56:55

BBC: Falešné hvězdy na Amazonu

Amazon sám o sobě tvrdí, že soustavně postupuje proti tomu, aby na jeho stránkách docházelo k manipulaci s hodnocením prodejců a jejich produktů. Jak ale píše BBC, podle některých zdrojů se mu i přesto nedaří tento jev eliminovat. Od roku 2015 přitom třetí strany na stránkách Amazonu prodaly zboží ve větší hodnotě než sám Amazon.

Janson Smith jako jeden z těch, kteří Amazon využívají coby svůj prodejní kanál, pro BBC uvedl, že pokud má někdo padesát hodnocení s pěti hvězdičkami, ale k tomu se objeví jedno či dvě s jednou hvězdičkou, výrazně to sníží jeho konkurenceschopnost. BBC k tomu dává, že falešná pozitivní doporučení jsou již dlouho známým jevem. Minulý týden například Financial Times psaly o této aktivitě a Amazon na základě zmíněných informací stáhl asi 20 000 falešných pozitivních hodnocení. Ovšem podle některých názorů se nyní „nová fronta manipulace přesunula k falešným negativním hodnocením“.

BBC píše o podniku, který vede Ella Keyes a který se zaměřuje na produkty pro ženy po porodu. Keyes uvedla, že měla asi 60 pozitivních hodnocení a vydělávala přibližně 3 000 liber měsíčně. Pak ale najednou její produkty čelily vlně negativních hodnocení s jednou hvězdičkou. Nejdříve jim nevěnovala velkou pozornost, ale když se jich sešlo více, tržby její firmy se propadly. Nakonec firmu zavřela. Janson Smith tvrdí, že jemu se stalo něco podobného, ale dal si tu práci, že analyzoval zdroje hodnocení a nakonec donutil Amazon, aby hodnocení smazal. Nyní působí jako konzultant, který svým klientům radí s podobnými případy.

Smith tvrdí, že firmy dnes chápou, že je velmi těžké získat falešná pozitivní hodnocení, proto některé z nich uvažují o tom, jak potopit konkurenci s hodnocením negativním. Takové hodnocení Amazon odstraní například ve chvíli, kdy se týká doručení, protože za něj nezávislý dodavatel není zodpovědný. Amazon ale zakazuje, aby firmy samy přesvědčovaly zákazníky, aby svá negativní hodnocení stáhli. Amazon tak například přestal spolupracovat s čínskou společností, která nabízela vrácení peněz za produkt výměnou za stažení negativního hodnocení.

Organizace Which podle BBC tvrdí, že podobné problémy nejsou ničím výjimečným a týkají se i jiných stránek, na kterých se prodává zboží. Smith k tomu dodává, že podle jeho názoru Amazon „dělá, co může, ale je to trochu hra kočky s myší“. Amazon je totiž „stále jeden krok pozadu a dohání to, co se děje“.

Zdroj: BBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688