Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  14.09.2020 13:00:51

Zlato konsoliduje, ropa stále pod tlakem

Bloomberg Commodity Index, který sleduje nejvýznamnější komodity, a v němž jsou zastoupeny energetika, kovy i zemědělství, se obchodoval již druhý týden níže. Ochota riskovat, která byla jasně viditelná na akciích amerických megafirem, se po horečnaté červencové a srpnové aktivitě nyní poněkud utlumila. Svou roli ale sehrálo i to, že se zastavil pokles dolaru, roste počet nakažených koronavirem a objevují se obavy z toho, kdy dorazí vakcína

V minulém týdnu to nejvíce odskákal energetický sektor, kde se stále častěji objevují známky ochabující poptávky po palivech a cena ropy i paliv znovu klesá, což odpovídá i současným fundamentům, které očividně oslabují. Trh s obilovinami si před pátečním zveřejněním zprávy americké vlády, od níž se očekávalo potvrzení nižší produkce kvůli nepřízni počasí a nižších zásob ke konci roku v důsledku velmi silné poptávky z Číny, udržoval značné momentum. 

Vzácné kovy dál konsolidovaly v poměrně širokém pásmu, přičemž zlato i stříbro se obchodují výše. Známky zhoršování vztahů mezi USA a Čínou, spolu s trvalou poptávkou po zajištění proti inflaci, která se projevuje ve zvýšené poptávce fondů ETF po zlatě, pomohly vyvážit nepříznivé vlivy všeobecně klesající ochoty riskovat. 

 
 
Na špici tabulky vidíme tento týden platinu, která se jinak zpravidla drží ve stínu zlata. Světová rada pro investice do platiny (WPIC) ve své poslední čtvrtletní zprávě opravila výhledy na rok 2020 z přebytku na deficit. Vysvětluje v ní i změny způsobené pandemií, které omezily přístup k recyklovanému materiálu i k dodávkám od největšího světového producenta JAR – čímž dále přispěly ke zvýšení globálního rizika, které, jak očekává Rada i Saxo, bude i nadále zvyšovat poptávku investorů po tvrdých aktivech. 

Po skandálu Dieselgate platina postupně ztratila svůj náskok před zlatem a v současnosti je jedna unce o více než 1000 dolarů levnější než unce zlata. Zatímco žlutý kov dosáhl rekordních výšek, platina i stříbro (další ušlechtilý kov s průmyslovým využitím) se ke svým rekordům dosud nepřiblížily. Platina dosáhla svého maxima 2300 dolarů za unci počátkem roku 2008 a koncem téhož roku se během globální finanční krize propadla o 68 %. 

Z investičního hlediska zůstává pro platinu největší výzvou to, že není dostatečně likvidní, protože tento trh je výrazně menší než trh zlata. To je nejspíš i jedním z důvodů, proč se navzdory lepším vyhlídkám poptávka po platině ze strany velkých investorů příliš nezvýšila, neboť ti jsou zvyklí operovat v objemech, kterých by platina dosáhla jen stěží.  

Klíčová oblast odporu, kterou platina za poslední tři roky opakovaně nedokázala prorazit, se nyní nachází mezí 1000 a 1040 dolary za unci. 

Zemědělství: Sektor obilnin zaznamenal za posledních pět týdnů značné zisky. Příčinou byly obavy z počasí, slabý dolar a silná čínská poptávka, které společně pomohly vytvořit ideální klima pro růst cen. Kombinované dlouhé pozice ve futures na kukuřici, pšenici a sojové boby obchodované v Chicagu dosáhly v týdnu končícím 1. zářím 214 000 lotů, což je zhruba 325 000 lotů nad pětiletým průměrem pro toto období. To je zajímavé, neboť touto dobou už je zpravidla před novou sklizní všechno jasné a z fondů se stávají čistí prodejci.  

Vzhledem k tomuto vývoji trh v pátek nedočkavě vyhlížel měsíční zprávu amerického ministerstva zemědělství o produkci, výnosech a zásobách. Ve zprávě WASDE (World Supply and Demand Estimates) – která byla zveřejněna až po redakční uzávěrce – očekávali obchodníci s obilím údaje, které by podpořily nedávné výrazné posílení a růst objemu dlouhých pozic v celém sektoru.  

Ropa je stále pod tlakem oslabených fundamentálních ukazatelů a zotavení globální poptávky po energiích evidentně dál zpomaluje. Mnoho zemí po celém světě, ale zejména v Evropě a Asii, se nyní nachází uprostřed druhé vlny koronaviru. Takže se růst poptávky po palivech zastavil, protože se znovu pracuje z domova a necestuje za prací ani za zábavou – což jasně naznačuje, že dostat se na původní úroveň poptávky po energiích potrvá déle, než se čekalo.  

Od června se obchodovalo v úzkém pásmu a z údajů z fyzického trhu začalo být jasné, že se cena postupně rozchází s fundamentálními faktory. Kromě jiného jsme byli svědky rostoucího contanga, kdy se ceny na spotovém trhu propadaly vůči následujícím měsícům stále hlouběji, zatímco se postupně plnily sklady kvůli nízkým maržím rafinérií a přebytku nafty a leteckého benzínu, které nikdo nechtěl. Tento vývoj způsobil vyšší poptávku po tankerech a kapacitě plovoucích nádrží a Saúdská Arábie už snížila svou oficiální prodejní cenu na říjen, protože začíná znovu slábnout poptávka ze strany klíčových zákazníků, jako je Čína.

Korekci vyvolalo zhoršení celkové ochoty riskovat, která se projevila také korekcí u amerických (technologických akcií) a nákupem dolaru. V případě ropy Brent bylo technickým spouštěčem prolomení vzestupného trendu trvajícího od června, které konečně odstartovalo pokles, jenž může vést k opětovnému sladění ceny s fundamenty.

Podle našeho názoru sice nebudeme svědky dramatického výprodeje ropy, ale musíme akceptovat, že koronavirus a pochybnosti ohledně toho, kdy bude k dispozici vakcína, mohou dál brzdit zotavení, takže se ropa Brent vyšplhá na 50 USD za barel až v příštím roce. Zpomalující obnova poptávky oslabí odhodlání skupiny OPEC+, která při zpětném pohledu evidentně zvýšila produkci dříve, než se poptávka zmátořila dost na to, aby dokázala další barely absorbovat. 

Trh s ropou čeká na zásadní informace, které zveřejní ve svých měsíčních zprávách o vývoji ropného trhu OPEC a Mezinárodní energetická agentura 14. a 15. září. 

Ropa Brent našla podporu na svém stodenním klouzavém průměru 39,50 dolarů za barel, ale vzhledem k tomu, že spekulanti teprve začali omezovat své býčí sázky, může ji další korekce srazit až na úroveň podpory 36,50 USD/barel. Pro obchodníky tak budou i nadále klíčovými zdroji inspirace mimo jiné všeobecná úroveň ochoty riskovat na akciovém trhu a pohyb dolaru

O autorovi:
Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.
Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů
Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688