Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2020 06:00:00

FT: Snížit dividendu, nebo plat řediteli? Evropské firmy mají v krizi jasno

Firmy ve Španělsku, Itálii, Nizozemsku a Británii v tomto roce mnohem spíše snižovali dividendu, než aby sáhli na mzdu vedoucím pracovníkům. Napsaly to Financial Times.

Ve Španělsku snížila nebo odložila dividendu více než polovina firem v průzkumu poradenské firmy Georgeson. Dočasné snížení platů v exekutivě jich zavedlo jenom 29 %. V Itálii změnilo dividendovou politiku kvůli Covid-19 44 % firem. Jenom 29 % ale snížilo platy svým šéfům.

Nepoměr mezi ochranou mezd a bonusů na nejvyšších příčkách managementu a mezi záseky v odměňování akcionářů je pro investory výstražným majáčkem. „Odměňování vedoucích pracovníků je pro investory nadále klíčovým bodem zájmu a na většině trhů patřilo k nejvíce napadaným usnesením,“ říká Domenic Brancati z Georgeson.

V porovnání s loňským rokem ale revolta akcionářů kvůli mzdám top manažerů v Evropě není prý taková. Jako by dali firmám trochu volnou ruku v tom, jak pandemii zvládají. Příští rok už by se ale hlasy mohly opět zvedat o trochu víc.

Ke snižování nebo rovnou rušení dividendy přistoupily v reakci na krizi firmy po celém světě, což se u řady investorů projevilo i v tocích příjmů. Podle správce aktiv Janus Henderson zažily dividendy ve druhém čtvrtletí globálně jeden z největších propadů za desetiletí. Celková hodnota se snížila o více než 100 miliard USD.

Data společnosti Georgeson ukazují, že skoro polovina britských firem pozměnila výplatu dividendy, zatímco necelých 45 % upravilo odměňování ředitelů. V Nizozemsku sáhlo ředitelům na mzdu 29 % firem a 34 % upravovalo dividendu.

Opakem je Švýcarsko. Čtvrtina řídících pracovníků tam pocítila méně peněz na výplatní pásce. Dividendu ale snižovala nebo rušila pětina firem.

Výzkum Georgeson také ukázal, že pandemie měla významný dopad na proces řádných valných hromad po celé Evropě. Řada firem výroční hromadu odložila, nebo znemožnila akcionářům během ní hlasovat.

Zdroj: FT

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688