Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  11.09.2020 17:10:58

Guvernérka ECB: Evropská ekonomika zažívá silnou obnovu. HDP eurozóny propadlo v Q2 „pouze“ o 17,7 %

V pondělí byly burzy ve Spojených státech i Kanadě zavřené kvůli svátku práce. Tedy jsme se ani nedočkali nějakých významných fundamentálních zpráv. Za zmínku však určitě stojí zveřejnění obchodní bilance z Číny, ze které vyplynulo, že v srpnu čínský vývoz vzrostl meziročně o 9,5 %. U dovozu však došlo opět k poklesu, a to o 2,1 %. Přebytek obchodní bilance se z červencových 62,33 mld. USD snížil na 58,93 mld. USD.

Podle finálních údajů Eurostatu se hospodářství Evropské unie ve druhém čtvrtletí propadlo oproti prvním třem měsícům o 11,4 %. V meziročním srovnání ekonomika poklesla dokonce o 17,7 %. V obou případech je to však menší pokles, než predikovali analytici.

Britský úřad pro výběr daní a cel HMRC přišel v úterý s poměrně zajímavou statistikou, podle které se odhaduje, že až 10 % prostředků určených na udržení zaměstnanosti v období koronavirové pandemie mohlo být vyplaceno neoprávněně. Mělo by se tedy o částku okolo 3,5 mld. GBP.

Bank of Canada ponechala na svém zasedání dle očekávání základní úrokovou sazbu na 0,25 %. Banka i nadále očekává, že oživení ekonomiky bude pomalé. Ohledně inflace v krátkodobém období BoC očekává, že se i nadále bude pohybovat pod 2% cílem. Zopakovala, že nízké sazby poblíž nuly bude držet do doby, než dojde k “vyplnění“ produkční mezery a udržitelné inflaci poblíž cíle.

Z průzkumu americké obchodní komory v Šanghaji, který byl zveřejněn ve středu, vyplývá, že americké podniky, které podnikají v Číně se stále více obávají, že obchodní válka mezi USA a Čínou bude pokračovat několik příštích let. Proto apelují na obě vlády, aby se pokusily spory vyřešit co nejdříve.

Hlavní čtvrteční událostí bylo zasedání ECB, na kterém banka ponechala základní úrokovou na 0 %. Depozitní sazba také zůstala nezměněna na úrovní – 0,5 %. Banka také oznámila, že nákup aktiv bude pokračovat ve stejném objemu jako doposud. Analytici však očekávají, že kvůli záporné inflaci bude muset ECB v nejbližší zasedáních ještě více uvolnit svoji monetární politiku.

Guvernérka ECB Christine Lagardeová na tiskové konferenci oznámil, že od posledního zasedání fundamenty poukazují na silnou obnovu evropské ekonomiky, ale i tak se ekonomická aktivita nalézá výrazně pod úrovní před pandemií.

Centrální bankéřka dále informovala, že i když euro v poslední době posílilo, stále se nenachází na úrovni, na které je zapotřebí reagovat.

Zasedání ECB vyhodnotil trh jako méně holubičí, než se očekávalo, což vedlo k jejímu mírnému posílení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688