Stravenkový paušál podpoří domácí ekonomiku, většina restaurací jej vítá (11.9.2020)
Reakce na „Dva tisíce podpisů proti stravovacímu paušálu“
Deník | 11. 9. 2020 | Autor: (je)
Ministerstvo financí odmítá zavádějící informace v dnešním článku Deníku věnovaném stravenkovému paušálu. Podle něj má většina podnikatelů v gastronomii chystané opatření odmítat. Toto tvrzení je přitom doloženo pouze na základě výroků dvou provozovatelů restaurací a petice s 694 podpisy, které mají zastupovat 2 065 provozoven. V ČR však působí zhruba 50 tisíc gastronomických zařízení, z toho přibližně 30 tisíc jsou hospody a restaurace.
Článek také zcela opomíjí skutečnost, že podle výsledků dvou nedávných průzkumů se většina provozovatelů nejenže stravenkového paušálu neobává, ale naopak jeho zavedení podporuje. Oba tyto průzkumy se přitom uskutečnily na reprezentativních vzorcích respondentů v červnu, tedy v době po ukončení nouzového stavu.
Podle průzkumu pro Svaz průmyslu a obchodu, který byl proveden u téměř 2 500 respondentů, podporuje zavedení stravenkového paušálu celkem 60 % restaurací. Více než 80 % restaurací považuje za hlavní nevýhodu stravenek náklady s jejich provozem.
K podobnému zjištění dospěl průzkum Asociace hotelů a restaurací, které se zúčastnilo téměř 600 respondentů. Z něj vyplývá, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb více než polovina provozovatelů restaurací (56 %) podporuje zavedení paušálu. Stejný počet podnikatelů je přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů.
Zcela zavádějící je pak tvrzení, že návrh má být údajně šit na míru zahraničním obchodním řetězcům. Jak přesně, to už se v článku neupřesňuje. Jenže i toto tvrzení má háček. Stravenky se neruší, dosavadní možnosti daňově zvýhodněného stravování naopak zůstávají zachovány v plném rozsahu. Přitom právě ani stravenky nezaručují, že je lidé utratí v restauraci. Ve skutečnosti se s nimi platí nejčastěji právě v obchodech. Výhradně v restauraci je využívají pouhá 2 % lidí.
Ve skutečnosti po změně dnešního systému volají právě samotní provozovatelé hospod a restaurací, kteří nyní platí na úkor své marže vysoké provize běžně ve výši 5 až 7 % z nominální hodnoty stravenek stravenkovým společnostem. Ty u nás zaujímají oligopolní postavení na trhu a drtivou většinu svých zisků v řádech stovek milionů korun ročně zpravidla vyvádějí do zahraničí.
Díky stravenkovému paušálu se hospody a restaurace platbě těchto provizí vyhnou. Prostředky, které dnes představují marže vydavatelů stravenek, zůstanou v peněženkách zaměstnanců a firem, což podpoří domácí ekonomiku.
Více informací k připravovanému stravenkovému paušálu naleznete zde.
Poslední zprávy z rubriky Investice:
Přečtěte si také:
Prezentace
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
Okénko investora
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz