Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  03.09.2020 11:33:45

Srpnová míra nezaměstnanosti dosáhla úrovně 3,8 procenta. Stále pozitivně překvapuje, náraz ale přijde na podzim


Míra nezaměstnanosti v ČR se stále drží „zázračně“ nízko. V srpnu vykázala úroveň 3,8 procenta, jak dnes uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Míra nezaměstnanosti v ČR tak i během koronovirové krize zůstává nejnižší v EU. Jedním z klíčových důvodů je kromě setrvačnosti trhu práce, zpravidla dvouměsíčním výpovědním lhůtám a vládním opatřením na podporu zaměstnanosti také to, že český trh práce má stále poměrně značnou absorpční schopnost. To znamená, že ještě z doby před koronavirovým úderem je tu vytvořený „polštář, spočívající v enormním nadbytku volných pracovních míst, který tlumí koronavirový náraz ekonomiky. Ke konci srpna počet volných pracovních míst stále převyšoval počet hlášených uchazečů o zaměstnání o takřka 62 tisíc! 

Příznivý výsledek je ovšem zkreslen i tím, že jen část lidí, kteří během koronavirové krize přišli o práci, se již nahlásila na příslušném úřadu práce.

Během zbytku roku lze očekávat postupný nárůst míry nezaměstnanosti, která by tak letos měla vystoupat k úrovni šesti procent. To proto, že bude postupně slábnout efekt opatření zaváděných za účelem podpory ekonomiky a udržení zaměstnanosti během koronvairové krize, jako je ošetřovné nebo program Antivirus, zavádějící specifickou formu kurzarbeitu. Mnozí propuštění lidé, kteří se z nejrůznějších důvodů dosud nenahlásili na úřadu práce, tak do konce roku učiní, což jen dále přispěje k růstu míry nezaměstnanosti.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste