Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  02.09.2020 11:12:50

Warren Buffett sází na Japonsko

Holdingová společnost Berkshire Hathaway se začala v poslední době chránit proti inflaci a nakoupila podíly v největší světové těžařské firmě zaměřené na zlato, plynovody a zásobníky zemního plynu. O víkendu oznámila, že získala 5% podíl v pěti japonských investičních společnostech, což vypadá jako sázka na komoditní sektor a japonský jen. Warren Buffett se přeorientoval z USA na zbytek světa. Což by měl zvážit každý investor.

Společnost Berkshire Hathaway o víkendu oznámila, že získala více než 5% podíl v pěti japonských obchodních společnostech, nebo spíš konglomerátech, což ji muselo stát nějakých 5-6 miliard dolarů. To víceméně odpovídá sumě JPY, kterou Berkshire Hathaway získala prostřednictvím dluhopisů v září 2019 a březnu 2020

 
Těmito pěti japonskými firmami jsou Mitsubishi, Mitsui & Co, Sumitomo, ITOCHU a Marubeni. Jejich akcie posílily o 4-10 %. V japonských jenech nenabývaly v minulosti nijak závratně na ceně, tedy až na ITOCHU, jejíž hodnota se za posledních pět let zvýšila o 113 %, což odpovídá 16,3 % ročně. Nejslabším akciovým titulem z této skupiny je Marubeni s pouhými 6 % za pět let.

Když se na těchto pět investičních firem podíváte blíže, nejsou to typické společnosti Warrena Buffetta. Soudě podle nízké návratnosti investovaného kapitálu (ROIC) a nízkých provozních marží (EBITDA) mají buď známou značku, nebo silnou konkurenční výhodu. Všechny také mají široké spektrum podnikatelských aktivit, které zahrnuje energie, komodity, elektrárny, těžbu, infrastrukturu, dopravu a podobně. Zároveň však mají tyto velké investiční společnosti nízké ohodnocení, protože průměrný výnos volného cash flow těchto firem je 6,6 %, což je vysoko nad zbytkem akciového trhu i nad v současnosti nabízenou úrokovou sazbou korporátních dluhopisů. Sázka na ně vypadá hlavně jako sázka na měnu a také jako „bezpečný“ způsob, jak investovat do komplexní zahraniční ekonomiky, jako je ta japonská, kde se Berkshire Hathaway se svými analýzami nejspíš necítí dost silná v kramflecích.

 


Hlavní zprávou uplynulého týdne, kdy Fed oznámil nové cílování průměrné inflace, je, že by Federální rezervy postupně rády strukturálně oslabily americký dolar pomocí vysoké inflace. Warren Buffett se na tento vývoj už v posledním roce připravoval a teď se zdá, že vytyčil Berkshire Hathaway novou trajektorii diverzifikace aktiv v různých geografických oblastech a měnách. Kromě zmíněných pěti japonských investičních společností nakoupila Berkshire Hathaway v poslední době také velký podíl v největší světové firmě, která se zabývá těžbou zlata, Barrick Gold, a v červenci nakoupila plynovody a zásobníky zemního plynu od firmy Dominion Energy. Všechny tyto sázky představují přímočarý způsob, jak připravit portfolio na zvýšenou inflaci, a nad zajištěním svého portfolia proti inflaci by se měl nyní pravděpodobně zamýšlet každý investor. V dobách vysoké inflace si obvykle vedly dobře energie, zemědělství a zlato.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.10.2015Warren Buffett myslí na sex, i když investuje miliardy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.10.2013Warren Buffett na finanční krizi vydělal miliardy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.05.2013Warren Buffett: To nejlepší z dnešního interview na CNBC Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
03.05.2013Warren Buffett vstoupil na Twitter Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688