Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  01.09.2020 12:33:37

Pokles ekonomiky v druhém čtvrtletí podle zpřesněného odhadu činil 11 % (Analýza makroindikátorů)

Tuzemská ekonomika poklesla podle zpřesněného odhadu ČSÚ v průběhu druhého kvartálu mezičtvrtletně o 8,7 %. Ve srovnání s loňským rokem se hrubý domácí produkt snížil o 11,0 %. Pokles českého hospodářství byl tak nakonec mírně horší, než jak ukazoval předběžný odhad HDP z konce července. K revizi vývoje tuzemské ekonomiky tak došlo v opačném směru než v případě Německa, jehož mezičtvrtletní pokles HDP byl nakonec o čtyři desetiny nižší, než ukázal předběžný odhad. V mezinárodním srovnání patří Česká republika i nadále mezi státy, jejichž ekonomika byla v druhém čtvrtletí zasažena koronavirem relativně nejméně.

I tak byl však pokles české ekonomiky v druhém čtvrtletí historicky nejhlubší. Důsledky koronavirové pandemie se přitom podepsaly na téměř všech složkách HDP. Zhruba z poloviny se na meziročním poklesu hospodářství podílel propad zahraničního obchodu. O 7,5 % se však ve srovnání s loňskem snížila také spotřeba domácností a o 4,8 % poklesly i fixní investice. Není překvapením, že domácnosti snížily především spotřebu statků dlouhodobé spotřeby. Výjimkou byl tak pouze nárůst vládní spotřeby o 1,8 %, která odrážela expanzivní politiku vlády snažící se kompenzovat zavedená restriktivní opatření. Na koronavirovou pandemii doplatila celá ekonomika, když k poklesu přidané hodnoty došlo téměř ve všech sledovaných odvětvích.

Ve srovnání s naší prognózou pozitivně překvapil především vývoj fixních investic, které v druhém čtvrtletí vzrostly ve srovnání s prvním čtvrtletím o 0,9 %. Naše prognóza přitom očekávala další prohloubení jejich meziročního poklesu. Je tak zřejmé, že podnikatelé zastavili investiční projekty již na samotném začátku současné krize, kdy již bylo patrné, že dopady koronaviru na ekonomiku budou bezprecedentně vysoké. Rychleji než jsme očekávali naopak klesala spotřeba domácností a horší výsledek vykázal i zahraniční obchod. Oproti očekávání nižší byl také růst vládní spotřeby, u kterého je nyní velmi těžké odhadnou, jakým způsobem budou současné nástroje fiskální politiky statisticky zachyceny. Spolu se zpřesněným odhadem HDP byl nepatrně revidován také vývoj v prvním čtvrtletní. Revize se však dotkla pouze jednotlivých výdajových komponent a celkový růst HDP tak zůstal zhruba beze změny. Revize pro rok 2019 jsou pak zanedbatelné.

Nyní však již ekonomika opět roste. Oživení navíc probíhá nejen ve spotřebitelském sektoru, ale také v odvětví průmyslu, a to dokonce rychleji než se původně čekalo. Nelehké období však máme ještě před sebou, a tím je blížící se podzim. Nejsledovanějším bude samozřejmě další vývoj koronaviru. Již nyní se počty nakažených zvyšují a s koncem letních prázdnin spojených s návratem do škol a zaměstnání se na tom pravděpodobně moc nezmění. To si uvědomují i podnikatelé, především pak ti v oblasti služeb a obchodu, kteří se obávají opětovného uzavření ekonomiky nejvíce a jejich důvěra v další hospodářský vývoj tak klesá. Problém je, že i samotný pokles důvěry bez toho, aby se obavy opětovného uzavření ekonomiky naplnily, může probíhající oživení zbrzdit. Ekonomika tak pro podzimní měsíce potřebuje především jasný plán ve vztahu k tomu, jaká opatření budou přijata ve chvíli, kdy se situace kolem koronaviru výrazně zhorší.

My zůstáváme optimističtí a věříme, že oživení ekonomiky bude pokračovat i v nadcházejících měsících. Pro letošní rok tak očekáváme pokles českého hospodářství o 5 % a v roce následujícím pak jeho růst o 6 %.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688