Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  01.09.2020 10:30:38

Křehkost turecké ekonomiky - komentář Fincentrum & Swiss Life Select

 „Turecko se poslední roky dostává do povědomí české veřejnosti i jinak než pouze jako dovolenková idyla. Z pozice velké globálně otevřené ekonomiky a geograficky významně položené země k nám promlouvá v daleko širším měřítku. Vzájemný zahraniční obchod a investice činí z Turecka pro Evropu důležitého ekonomického partnera. Na diplomatické úrovni zase vystupují do popředí témata jako migrační vlna, otázky nároků v národních vodách nebo intervence na území Libye či Sýrie,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Zajímavá rozvíjející se ekonomika

Bez ohledu na politická rizika představuje turecká ekonomika bezesporu značný potenciál. Turecko může nabídnout početnou základnu mladých lidí, kdy 83 milionů obyvatel dosahuje v mediánu věku 31,5 roku. To pro zahraniční investory svědčí o slušném pracovním kapitálu i potenciálu domácí poptávky. Jedna z hlavních výhod ale vychází ze samotné pozice země, která je současně mostem vstupujícím do dalších zajímavých regionů. Jedná se o 7. největší ekonomiku v Evropě a první místo jí patří pro oblast Blízkého východu. 

Těžké ekonomické časy
Již před vypuknutím šíření koronaviru si ale procházelo Turecko těžkými časy. Ekonomicky slabá období především plynuly z roku 2018, kdy země čelila měnové krizi. Tehdy eskalovalo napětí ve vztazích s USA ohledně nesplněných vzájemných požadavků na propuštění vězňů, amerického pastora a tureckého bankéře. To vedlo k uvalení cel, což mělo citelný dopad na export tureckého hliníku a oceli. V napjaté situaci následoval odliv spekulativního kapitálu ze země. Ve výsledku během pouhých dvou srpnových týdnů ztratila turecká lira třetinu své hodnoty. 

 Svojí roli sehrálo i ohrožení nezávislosti centrální banky, která se dostávala pod stále větší tlak ze strany tureckého prezidenta Erdogana, aby navzdory vysoké inflaci (2018: 25 %) snižovala úrokové sazby. Zásadní příčinou ale byla i podoba platební bilance Turecka. Ve zjednodušení, země dlouhodobě více dovážela, než dokázala vyexportovat. Tento deficit pak byl financován právě z přílivu zahraničního kapitálu. Jakmile zahraniční investice opadly, Turecko se ocitlo bez peněz a s výrazně znehodnocenou měnou. S ohledem na velké zahraniční zadlužení tak slabá měna znatelně prodražila cizoměnové závazky. Následovaly tři čtvrtletí ekonomického poklesu, kdy až třetí čtvrtletí roku 2019 HDP povyrostlo o 1 %. 


Ohrožená turecká lira
„V kontextu momentálního globálního útlumu může Turecko opět čelit výraznému propadu přílivu zahraničních investic. Na exportu se pak může negativně podepsat velká orientace na automobilový průmysl a zhruba 5% podíl cestovního ruchu na HDP. Například za nejhodnotnější značku Turecka roku 2019 byla zvolena společnost Turkish Airlines, které je současně představitelem jednoho z nejvíc zasažených odvětví,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 Ve výsledku se tak nelze divit, že ratingová agentura Fitch udělila Turecku známku BB-, což je již úroveň spadající do skupiny spekulativních ratingů.  Turecká ekonomika pak za uplynulé pololetí klesla meziročně o téměř 10 %, což je největší pokles za deset let. Vedle poklesu domácí spotřeby o 8,6 % především propadl vývoz o 35,3 %, zatímco dovoz klesl o výrazně menších 6,3 %. To opět poukazuje na rozevírající se nůžky importu a exportu, což může prohlubovat deficit běžného účtu. 

 V důsledku daného vývoje se začala propadat i hodnota turecké liry, což evokuje vzpomínky právě na rok 2018. Centrální banka se snažila intervenovat na devizovém trhu, aby nákupy podpořila domácí měnu. Tím si ale vyčerpala devizové rezervy, které nyní údajně odpovídají ani ne polovině krátkodobého zahraničního dluhu. 


Hledání východiska
„Turecko tak hledá různá řešení nastalé situace. Protože jednou z největších položek importu je závislost na dovozu energetických surovin, začalo Turecko podnikat cesty po moři a hledat vlastní zdroje. Spustilo tak první ropný vrt v Černém moři a oznámilo u svých břehů objev zásob zemního plynu. Turecké lodě však po zdrojích pátrají i ve vzdálenějších vodách. Konflikt především vyvolávají jejich aktivity v prostorách mezi Krétou a Kyprem, což rozhořčeně sledují Řekové. Zatímco v reakci Turecko uzavřelo dohodu s Libyí, Řecko utvořilo neobvyklou alianci s Izraelem a Egyptem. Vyhrocená atmosféra se neobešla ani bez demonstrace vojenské síly. A právě zde narážíme na jedno z nejsilnějších tureckých odvětví průmyslu, totiž zbrojní,“ uvedl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688