Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2020 17:23:37

Kouzlo

Když jsem si četl novou studii zveřejněnou na VoxEU, vzpomněl jsem si na Turecko. Jeho prezident totiž svého času tvrdil, že tamní centrální banka by neměla zvedat sazby ve snaze zabránit oslabování měnového kurzu, protože takový krok by zvedl inflaci. Obvykle o vztahu mezi pohybem sazeb a inflace uvažujeme opačně – sazby dolů (stimulace ekonomiky) = inflace nahoru. A naopak sazby nahoru (brždění ekonomiky) = inflace dolů. Pan Erdogan a zmíněná studie ale tvrdí opak. Jak je takové „kouzlo“ možné?

Když jsem tehdy o oné turecké „záhadě“ psal, uvažoval jsem nad mechanismem, který by při růstu sazeb vyvolal růst inflace. Nabízí se zejména možnost, že by zvedání sazeb sice utlumilo poptávku, a tudíž z této strany inflaci brzdilo. Ale zároveň by způsobilo destrukci na nabídkové straně ekonomiky a ta by prošla takovým šokem, že by ceny ve výsledku rostly. Jinak řečeno, nastala by taková vlna bankrotů a došlo by k takovému nedostatku zboží, že by to tlačilo na vyšší ceny a v tomto ohledu převážilo slabší poptávku. Modelově to samozřejmě možné je, jde „jen“ o to, jak bychom nastavili citlivost agregátní poptávky a také nabídky na sazby. Jak reálný je ale takový vývoj v praxi?

Určitou odpověď, i když z druhé strany, nabízí autoři zmíněné studie. Gregor Boehl z University of Bonn, Gavin Goy z De Nederlandsche Bank a Felix Strobel z Deutsche Bundesbank se konkrétně zaměřují na vztah mezi kvantitativním uvolňováním a vývojem inflace. I zde bychom standardně předpokládali, že QE bude stimulovat poptávku, a tudíž tlačit inflaci nahoru. A bez QE budou inflační tlaky slabší.

Pan Boehl a jeho kolegové ale tvrdí, že v USA vedlo QE k vyšším investicím do výrobních kapacit a ve výsledku mělo ne inflační, ale dezinflační efekt. Jinak řečeno, uvolněné finanční podmínky vedly firmy k takovým investicím, že na trh mířil takový objem zboží, že růst cen zvolnil. K tomu simulace ve studii ukazují, že během QE došlo k mírnému útlumu (ne nakopnutí) spotřeby. Autoři studie vše uzavírají s tím, že jejich závěry jsou vysoce relevantní pro současné snahy centrálních bank zvednout kvantitativním uvolňováním inflaci tak, aby se dostala na cíl (obvykle kolem 2 %). Pokud je totiž studií popsaný mechanismus skutečně obecný a relevantní, stimulace přinese tlaky dezinflační, ne inflační.

Rovnovážné sazby a skutečný potenciál ekonomiky


Pokusy o zvýšení inflace monetární stimulací tedy mohou být neúspěšné. Na stranu druhou se ale dozvídáme, že tato stimulace zvedá ekonomickou aktivitu a zároveň vyvolává dezinflační tlaky. Což, mírně řečeno, není zase tak špatný výsledek. A pokud bychom nepřijímali argumenty pro nějakou mírnou inflaci, byl by dokonce studií popsaný výsledek QE tím nejlepším, co by jsme mohli dostat – vyšší aktivita, vyšší zaměstnanost, dezinflace. Tím „kouzlem“, které toto vše dovede, je vazba QE – investice.

I tato linie úvah ale může samozřejmě narazit na protiargumenty a těmi hlavními jsou asi takzvané zombie firmy. To je v době mimořádně nízkých sazeb a různých nástrojů ulehčujících finanční život firem téma populární. Ale příliš obsáhlé na to, abych jej vtěsnal do jednoho uzavírajícího odstavce. Tak tedy někdy příště...


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688