Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  31.08.2020 10:32:03

US akciové trhy minulý týden rostly, Fed změnil svůj inflační cíl. Tento týden PMI a trh práce v USA


SHRNUTÍ 


 

Výhled

Americké futures i asijské indexy v zeleném teritoriu

 

Čína - PMI

Dnes ráno vyšly indexy nákupních manažerůČíně. Výroba mírně zaostala za očekáváním: 51 vs odhad 51,2. Pozitivně překvapily služby, které se vyšplhaly na 55,2 a pokořily tak konsensuální očekávání ve výši 54,2. Kompozitní ukazatel se tak dostal na hodnotu 54,5, nejvyšší hodnotu od ledna 2018. Dobrý výsledek služeb hodnotí investoři pozitivně. V minulosti se vynořily obavy, že dobrý výkon čínského průmyslu souvisí s mohutnými státními intervencemi. Např. minulý týden vyšla data, že profit průmyslových společností se v červenci meziročně zvýšil o 19,6%. Naproti tomu zlepšení v segmentu služeb poukazuje na zvýšení spotřeby – ta souvisí s návratem důvěry čínských domácností. Investoři vnímají oživení spotřeby jako udržitelnější.

 

Eurozóna

Zítra vyjde nezaměstnanosteurozóně za červenec. Očekává se tato statistika zvýší na 8%. Výrazně nižší hodnoty ve srovnání s USA souvisí s méně flexibilním pracovním trhem jednotného měnového bloku. Během zítřka vyjde rovněž inflace. Odhady naznačují, že ceny během srpna klesly o 0,1%. Ve čtvrtek budou zveřejněny PMI. Služby by se měly udržet na úrovni 50,1, tedy těsně nad hranicí, která odděluje expanzi od kontrakce. Celkový kompozitní ukazatel by se měl udržet na úrovni 51,6. Ve čtvrtek rovněž vyjdou maloobchodní tržby za červenec. Očekává se růst o 1,4%, což představuje zpomalení oproti 5,7% v červnu.

 

USA – pracovní trh

Investoři budou napjatě sledovat vývoj na americkém pracovním trhu. Očekává se, že v srpnu vytvořila americká ekonomika 1,4m nových pracovních míst. Nezaměstnanost by se měla zlepšit na 9,8% z 10,2% v červenci. Nicméně vzhledem k pomalému schválení nového programu proti nezaměstnanosti mohou a stále přetrvávajícím nárůstu nových infekcí, mohou datatrhu práce negativně překvapit. Zítra vyjdou výrobní PMI, která by měla dosáhnout úrovně 53,6.

 

 

Ohlédnutí

 Index S&P 500 minulý týden posílil o 3,3%. Stoxx Europe 600 přidal 1,0 %.  Euro proti USD minulý týden posílilo o 1,0% na 1,189. Vůči EUR zůstala za poslední týden česká měna oslabila na EUR/CZK 26,13 z 26,1. Proti dolaru koruna apreciovala na CZK/USD 21,97 před týdnem byla na CZK/USD 22,17.

 

Trhy – historická maxima

Americké akcie skončily na historických maximech. Hlavní americký index S&P 500 překonal hranici 3500 bodů. Do rekordních výšin vyhnaly trhy především zprávy o vakcíně. K pozitivnímu sentimentu přispěl i Fed. Minulý týden vyšla rovněž série makrodat, která signalizují, že intenzita oživení americké ekonomiky zůstává robustní. Například objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se meziměsíčně zvedly o 11,2%, zatímco analytici očekávali růst o pouhých 4,8%. Nad odhady skončily i prodeje nových domů.

 

Fed: revize strategických cílů

Guvernér Jerome Powell představil na tradičním sympoziu centrálních bankéřů v Jacksonhole strategickou revizi měnově-politických cílů Fedu. Fed nyní bude pro vyhodnocování cíle cenové stability používat nikoliv měsíční, avšak průměrná data. Délka nebo typ průměru nebyla přesně stanovena, což umožňuje centrální bance větší flexibilitu. V praxi to znamená, že pokud by inflace přestřelila dříve závazná 2%, nemusí se Fed ihned vydat s úroky nahoru. Americká centrální banka rovněž mírně upravila cíl ohledně plné zaměstnanosti. Nově bude pro měnovou politiku relevantní pouze, pokud se zaměstnanost nachází pod rovnovážnou úrovní. Jde o rovněž o možnost ponechat sazby na současných hodnotách, pokud by se nezaměstnanost dostala na extrémně nízké úrovně. Zasedání Fed vyslalo jasný signál, že Fed chce udržovat měnovou politiku dlouhodobě uvolněnou. To je samozřejmě pozitivní pro akcie. Mírně rostl delší konec americké výnosové křivky, jelikož akce Fed vedla ke zvýšení inflačních očekávání.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688