Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  25.08.2020 16:06:39

Tchaj-wan je po přepočtu na hlavu skoro třikrát významnějším obchodním partnerem ČR než Čína


Obchod Tchaj-wanuČR vykazuje po přepočtu na obyvatele takřka třikrát větší obrat než obchod Číny a ČR. Vyplývá to z nejnovějších dat k zahraničnímu obchodu zmíněných ekonomických celků.

V loňském roce činil obrat obchodu ČR s Tchaj-wanem 32,2 miliardy korun. Obrat obchodu ČR a Číny činil 672,5 miliardy korun. Tchaj-wan měl loni 23,8 milionu obyvatel, zatímco Čína 1400,1 milionu. Po přepočtu na jednoho obyvatele Tchaj-wanu tak obrat obchoduČR představoval 135,30 , kdežto obrat obchodu ČR a Číny činil v přepočtu na jednoho obyvatele Číny 48 . Znamená to, že vzhledem ke své populaci je Tchaj-wan stále bezmála třikrát významnějším obchodním partnerem ČR než Čína. Přesněji řečeno, Tchaj-wan je takto 2,8krát významnějším obchodním partnerem než Čína.

roce 2015 byl touto optikou Tchaj-wan 3,1krát významnějším partnerem než Čína, o rok později 3,4krát. Od té doby jeho relativní význam mírně klesl, takže uvedený násobek dosáhl postupně úrovně 3,3 v roce 2017, 2,9 předloni a konečně 2,8 v loňském roce. Tchaj-wan i tak zůstává po přepočtu na hlavu výrazně významnějším obchodním partnerem ČR než Čína.   

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste