Patria (Patria Finance)
Komodity  |  20.08.2020 11:50:52

Turecko našlo zdroj energie v Černém moři, Erdogan slibuje novou éru

Turecko objevilo zdroj energie v Černém moři, s největší pravděpodobností zemní plyn, uvedli dva lidé obeznámení s touto záležitostí. Nenaznačili ale velikost či hloubku nálezu, ani to, jak obtížné bude jej těžit.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan slíbil, že v pátek podá Turkům „dobré zprávy“, které budou znamenat pro národ novou éru. Slíbil také, že bude usilovat o průzkum energie ve sporných středomořských vodách, což vyvolalo potyčky s Evropskou unií. Kancelář prezidenta se odmítla vyjádřit.

Lira po těchto zprávách rozšířila své zisky vůči dolaru a včera večer se obchodovala o 1,2 % silnější. Index Borsa Istanbul 100 po projevu Erdogana také vzrostl (o 3 %), zatímco akcie rafinérie Turkiye Petrol Rafinerileri, nebo-li Tupras, a petrochemického výrobce Petkim Petrokimya Holding vyskočily o 7,6 %, resp. 9,9 %.

Ministr energetiky Fatih Donmez minulý měsíc uvedl, že vrtná loď Fatih začala průzkum v takzvané zóně Tuna-1 u tureckého města Eregli. "Objevy plynu byly v Černém moři již dříve, ale v omezeném měřítku," řekl Timothy Ash, stratég společnosti BlueBay Asset Management v Londýně. "Vzhledem k roční účtence za dovoz energie ve výši 35–50 miliard USD potřebuje Turecko něco velkého, aby bylo možné tuto hru změnit."

Tuna-1, asi 150 km od tureckého pobřeží, se nachází v blízkosti oblasti, kde se sbíhají námořní hranice Bulharska a Rumunska. Je nedaleko od rumunského bloku Neptun, největšího naleziště plynu v Černém moři za desetiletí, které před osmi lety objevil Petrom a Exxon. Fatih podle webových stránek tureckého námořnictva provádí vrtné operace v oblasti Tuna-1 zhruba od poloviny července.

"Není až tak překvapivé, že tam jsou další obejvy," uvedl Christoph Merkel, generální ředitel poradenské společnosti Merkel Energy. "Bulharsko, Ukrajina a Řecko by mohly být mezi těmi, kdo budou mít zájem o koupi tohoto plynu, pokud se Turecko rozhodne jej exportovat."

"V závislosti na velikosti objevu očekávám, že alespoň část TurkStream bude nevyužitá," řekl Merkel. "Proč by Turecko chtělo dál dovážet plyn z Ruska?" Plynový gigant Gazprom otevřel plynovod TurkStream pod Černým mořem, aby zvýšil svůj podíl na trhu v Turecku a snížil závislost Ruska na Ukrajině jako tranzitní trase.

Turecký objev přichází v době teritoriálních sporů s Řeckem a Kyprem ve východním Středomoří, kde Turecko aktivně hledá ropu a plyn ve sporných vodách. Francie dočasně zvýšila vojenskou přítomnost, aby odvrátila turecké kroky a německá kancléřka Angela Merkelová ve středu uvedla, že EU má obavy ze zvýšeného napětí.

Ankara minulý týden pokračovala v pátrání ve středomořských vodách poté, co se zhroutila jednání s Řeckem. Atény ohlásily dohodu o námořním vymezení s Egyptem jako odvetu za podobnou dohodu mezi Tureckem a Libyí. Erdogan řekl, že evropský tlak jej nepřiměje změnit směr.

Vedoucí představitelé EU již naplánovali mimořádné zasedání v září, aby projednali situaci ve východním Středomoří, a zdůraznili potřebu deeskalace. Během středečního videohovoru vyjádřilo 27 hlav států a předsedů vlád „plnou solidaritu s Řeckem a Kyprem a znovu potvrdilo předchozí závěry o nezákonné těžební činnosti“.

Tento konflikt je jen jedním z mnoha. Erdogan se snaží znovu utvrdit Turecko v roli regionální mocnosti. Tato druhá největší armáda NATO s ozbrojenými drony, válečnými letadly a tanky zasáhla do konfliktů v Sýrii a Libyi až po stávky v Iráku. Erdogan také naléhal na středomořské země, aby se spojily a spory vyřešily.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688