Jeden klíč vládne všemu: sjednoťte si zámky doma i na chalupě

Vyznat se ve změti klíčů, kterou často nosíme v tašce či kabelce, není jednoduché. Jiný klíč od branky, vchodu do domu, dveří na chalupu nebo do sklepa… Každý z nás také někdy zažil horké chvilky, když se takový svazek klíčů ztratí. Pokud máte doma neposedného potomka, kvůli kterému už jste několikrát, měli byste vyzkoušet systém hlavního a generálního klíče. Ušetří vám spoustu času i nervů, a navíc zredukuje počet potřebných klíčů.

Jak funguje hlavní a generální klíč

Systém hlavního a generálního klíče pracuje na principu přístupových práv, a i když slouží primárně pro větší objekty a firmy, ocení ho i vlastníci rodinných domů, chat a chalup. Můžete díky němu rozhodnout a přidělit oprávnění ke vstupu do jednotlivých místností nebo dveří a mít kontrolu nad tím, kdo má doma kam přístup. Hlavní klíč odemkne všechny „podřazené“ klíče, ty jsou zase „naprogramované“ tak, aby odemkly jen příslušný zámek. Generální klíč k tomu zvládne odemknout všechny zámky v objektu. Dohromady tvoří kombinaci zabezpečení, s pomocí kterého můžete dát sbohem objemným a nSjednocení zámků oceníte i na chatě nebo chalupěepřehledným svazkům klíčů a spát zase o něco klidněji, i když je vaše dítě chronický „průzkumník“. 

 

Domov pod kontrolou

Systém hlavního klíče oceníte mimo jiné v případě, kdy chcete určité místnosti v domě uzamknout a nenechat z bezpečnostních důvodů volně přístupné menším dětem, zapomnětlivým prarodičům nebo někomu jinému. Týkat se to může třeba půdy, sklepa, dveří do garáže nebo vstupu na balkon a terasu. Dítě nebo zvolená osoba dostane svůj klíč, který má přístupová práva jen k vybraným dveřím v domě, a nedostane se s ním nikam, kam to nepovolíte. Generální klíč se zase hodí mít po ruce pro případy pohotovosti, kdy je třeba rychle jednat – umí otevřít veškeré zámky, které pod něj schováte a v případě požáru nebo zabouchnutých dveří se vám bude víc než hodit.

Klíč jako pojistka

Sjednocení zámků oceníte i na chatě nebo chalupě, kde staré letité zámky už mnohdy dávno neplní svou funkci. Díky systému hlavního klíče můžete na jeden uzávěr zkombinovat třeba visací zámek od kůlny, petlici na vratech i cylindrickou vložku na dveřích – přesně podle vašich potřeb a navíc s lepším zabezpečením. „Do systému hlavního a generálního klíče se využívají cylindrické vložky ve 3. nebo 4. třídě bezpečnosti, které splňují veškeré potřebné normy a odolají i hrubému násilí. S konkrétním nastavením systému pak pomůže firma, která zabezpečení dodá a nainstaluje podle konkrétních požadavků,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Infarktové situace, kdy po příjezdu na chatu zjistíte, že klíče leží doma, jsou tak s hlavním klíčem minulostí. Klíčem, kterým před odjezdem na chalupu zamknete dům, můžete totiž snadno otevřít dveře na chatě a nestane se vám, že byste se museli vracet desítky až stovky kilometrů zpět.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky