cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  09.08.2020 14:50:56

Těžba altcoinů spotřebuje více než 1/3 z celkového množství energie použité na těžbu kryptoměn

Rešeršisté z Technické univerzity Mnichov nedávno provedli analýzu toho, jak velký podíl na spotřebě energie těžbou kryptoměn mají altcoiny. Výsledky se pak mohou zdát až překvapivé, kdy je ze studie jasné, že k těžbě Bitcoinu není využíváno více než 2/3 z celkového množství energie.

Za výzkumem stojí zejména Ulrich Gallersdörfer, Lena Klaaßen a Christian Stoll, kteří si k výzkumu vybrali 20 nejvýše kapitalizovaných kryptoměn, které je možné těžit a fungují na vlastním blockchainu. A jen z těch těžba altcoinů (tedy 19 z těchto 20 kryptoměn mimo Bitcoin) představovala přibližně přesně 1/3 z množství celkové energie dodávané pro těžbu všech těchto coinů. Je tedy pravděpodobné, že by se celková spotřeba energie pro těžbu altcoinů mohla pohybovat až okolo 40 % z celkového množství.

Konkrétně se potom studie zabývala studií blockchainů Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV), Litecoin (LTC), Monero (XMR), Dash (DASH), Ethereum Classic (ETC), Zcash (ZEC), DogeCoin (DOGE), Bitcoin Gold (BTG), Decred (DCR), RavenCoin (RVN), MonaCoin (MONA), Bytom (BTM), SiaCoin (SC), DigiByte (DGB), Horizen (ZEN), Komodo (KMD) a Bytecoin (BCN).

Právě na základě těchto zjištění pak zhodnotili, že je opravdu velice nutné, aby regulátoři, kteří se zabývají těžbou Bitcoinu, výrazně rozšířily svůj záběr, a to právě i na další kryptoměny. Podle nich se totiž současné regulace zabývají v mnoha případech právě jen Bitcoinem, což již však v současnosti není ideální, kdy si (nejen) v této statistice altcoiny budují značnou pozici na trhu kryptoměn.

„Kvůli tomu námi sledované kryptoměny přidávají ke spotřebě energie Bitcoinu ještě dalších téměř 50 %, což samo o sobě může způsobit nezanedbatelné problémy pro životní prostředí.“

Je to tedy pro planetu problém?

Tým rešeršistů zdůraznil, že nevidí těžbu kryptoměn jako důvod pro klimatickou změnu, nebo tak alespoň nevidí jeho samotnou spotřebu energie. Na druhou stranu však zmiňuje, že právě zvyšující se spotřeba energie těžbou kryptoměn může způsobovat nedostatek energie pro retail a další ve špičce, kdy může být nutné tvořit více energie z neobnovitelných zdrojů, což dále způsobuje problémy pro životní prostředí. I proto je právě problémem to, že se hledí pouze na těžbu bitcoinu, který sice majoritu v kontextu se spotřebou energie stále rozhodně má, je již ale nutné do studií okolo spotřeby energie kryptoměnami zahrnovat i kryptoměny alternativní.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste