Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  31.07.2020 08:23:39, aktualizováno 08:58:00

Čistý zisk Erste ve čtvrtletí klesl o 84 %, na odhady nedosáhl

Aktualizováno

Bankovní skupině Erste Group Bank klesl čistý zisk za druhé čtvrtletí letošního roku o 84 % na 58,5 milionu EUR, zaostal ale za odhady analytiků. Příjem ve druhém čtvrtletí dosáhl 1,81 miliardy EUR, což naopak odhady překonalo. Rezervy na špatné úvěry se zvýšily na skoro 614 milionů EUR, tedy na nejvyšší úrovně za skoro 6 let. Banka kromě toho uvedla, že je odhodlána vyplatit dividendu za rok 2019 i 2020, pokud regulátoři odstraní plošné doporučení výplatu dividend pozdržet.

Analytici oslovení samotnou bankou očekávali čistý zisk v průměru 95,3 milionu při příjmech 1,78 miliardy EUR. V loňském druhém čtvrtletí banka vydělala 354,9 milionu a v letošním prvním čtvrtletí 235,3 milionu EUR. Na straně příjmů byl oporou vyšší objem úvěrů, který komepnzoval nižší marže. Příjem z úvěrování tak zůstal nedotčen. Rezervy na případné ztráty z nesplácených úvěrů očekávali analytici oslovení bankou ve výši 535,8 miionu EUR. Banka si tedy osložila stranou víc, než se čekalo, a podstatně víc než v prvním čtvrtletí, kdy tyto rezervy činily 61,7 milionu.

Provozní výdaje bankovní skupiny ve druhém čtvrtletí dosáhly rovné 1 miliardy EUR při firmou sestaveném odhadu 1,17 miliardy EUR. Podle očekávání se ve druhém čtvrtletí snížil zisk z poplatků a provizí, a to na 452,5 milionu EUR z 492,7 milionu EUR před rokem.

Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 dosáhl rekordních 14,2 %, což firmě umožnilo vyjádřit důvěru ve výplatu dividendy, jakmile to ECB povolí. Ta tento týden prodloužila omezení na výplatu dividend pro banky v eurozóně do roku 2021.

Erste kromě toho uvedla, že hlavní dopad do zisku za rok 2020 bude ze strany nákladů na riziko. Předpokládané rozpětí banka zúžila na 65 až 80 bazických bodů, tedy až 1,3 miliardy EUR.

“Potenciální rizika pro prognózu jsou dlouhodobější trvání krize Covid-19, dopady v podobě jiného než očekávaného vývoje úrokových sazeb, politická nebo regulatorní opatření vůči bankám a geopolitický a globální ekonomický vývoj,” uvedla banka v prohlášení. Kromě toho varovala, že zhoršení ekonomického prostředí by mohlo vést k odpisům goodwillu. Erste je kromě toho vystavena právní rizikům, která by se mohla uskutečnit bez ohledu na ekonomické prostředí.

Česká spořitelna ze skupiny Erste oznámila výsledky za letošní první pololetí. Čistý zisk jí v něm meziročně klesl o 47,1 % na 4,6 miliardy korun. "Dobrou zprávou je, že navzdory poklesu ekonomické aktivity na trhu, kterou má na svědomí COVID-19, nám meziročně narostl objem poskytnutých úvěrů o 4,6 %. Poskytli jsme více finančních prostředků občanům, a to zejména formou úvěrů na bydlení (objem hypoték meziročně vzrostl o 23,7 miliardy korun)" uvedl výsledky Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny. V korporátním segmentu se ČS především soustředila na zpracování COVID programů a firmám poskytla 1145 úvěrů v objemu 4,3 miliardy . V celkovém hospodářském výsledku, který v porovnání se stejným obdobím minulého roku vykazuje pokles, se do značné míry projevilo nutné zvýšení rizikových nákladů, uvedl také.

Akcie banky klesly letos na pražské burze zatím o více než 40 %.

Zdroje: Erste, Reuters, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688