OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.10.2020 12:20:00

Zajímavost: Kritika pojistitelů kvůli účasti na ropovodu v Kanadě

Řada expertů zastává názor, že získávání ropy z ropných písků má ještě horší dopad na ekologii než tradiční těžba ropy. Proto nepřekvapuje, že neziskovka – ekologická organizace Urgewald kritizuje německé skupiny Munich Re a Talanx za jejich účast na ropovodu v Kanadě, kterým má proudit právě ropa z ropných písků. Je tato kritika oprávněná? 

Společnost Temple Insurance, dceřiná společnost zajišťovny Munich Re, a společnost HDI Global SE Canada, dceřiná společnost koncernu Talanx, jsou podle výše uvedené ekologické organizace zapojeny do pojištění ropovodu Trans Mountain v Kanadě. Stavba ropovodu je pokládána za spornou a vyvolává hodně protestů i na mezinárodní úrovni. Z tohoto důvodu neudivuje, že organizace  Urgewald činí pojistitele odpovědnými.

Přitom podle ekologické organizace Urgewald musí skupina Munich Re postupovat od září 2019 podle vlastní směrnice, která vylučuje z jejího podnikání pojištění získávání ropy z ropných písků a pojištění s tím související infrastruktury. Kromě toho prý také nemá poskytovat investice těm podnikům, které tvoří více než 10 % svého obratu z ropných písků.

To je pokládáno ekologickými aktivisty za první krok správným směrem. Pojištění ropovodu Trans Mountain bylo sjednáno v srpnu 2019. Příslušná pojistná smlouva by měla být obnovena v srpnu 2020, takže se brzy ukáže, jak vážně bere skupina Munich Re svoji novou směrnici týkající se ropných písků. Pokud by ji dodržela, tak její dceřiná společnost by nesměla dále ropovod podporovat.

Na základě diskuze ohledně blízkosti termínu uzavření pojistné smlouvy a termínu vydání směrnice skupina Munich Re upřesnila, že daná směrnice nabyla účinnosti 9. října 2019, tedy několik měsíců před sjednáním pojištění daného ropovodu. Dále společnost sdělila, že je smlouvou vázána, a to až do prodloužení. Samozřejmě tato pojistná smlouva prý bude přezkoumána s ohledem na novou směrnici. V dané chvíli nemůže prý Munich Re poskytnout více informací.  

Méně okolků projevuje organizace Urgewald vůči skupině Talanx. Podle ekologické aktivistky Regine Richter se jeví, že „vystoupení“ z ropných písků by se u této společnosti mělo nejdříve týkat oblasti investic, a to s velmi slabou prahovou hodnotou ve výši 25 %. Účast na pojištění kanadského ropovodu podle ní ukazuje, že Talanx musí svoje nasazení zlepšit, pokud chce být tento koncern brán vážně ve vztahu k udržitelnosti.

Odpověď skupiny Talanx ale ukazuje, že může být brána vážně. Pojistka je již neaktuální. Společnost HDI Global měla na pojištění ropovodu Trans Mountain velmi malý podíl ve výši 2,5 %. Talanx dále upozornil, že v roce 2019 využil opci a kompletně z projektu vystoupil, což znamená, že již nekryje v rámci tohoto projektu žádná rizika.

Zdroj: Versicherungswirtschaftheute

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688