msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  29.07.2020 00:00:00

Lysá hora by se brzy mohla proměnit - Moravskoslezský kraj

Ikonický vrchol Beskyd by se brzy mohl dočkat zásadních změn. Moravskoslezský kraj vyslyšel přání Klubu českých turistů, Správy CHKO Beskydy, starostů okolních obcí, zástupců Lesů ČR a dalších aktérů, kteří na Lysé hoře působí, a rozhodl se hledat způsob, jak citlivě zatraktivnit veřejná prostranství této turisty oblíbené dominanty.

První vize postupné proměny veřejného prostoru Lysé hory v atraktivní, přívětivé a funkční místo představili všem zainteresovaným architekti Zdeněk Liška a Václav Kocián z architektonického studia KLAR, které Moravskoslezský kraj v rámci připravované spolupráce oslovil. Dvojice v průběhu prezentace poukázala na problémy, se kterými se vrchol v současné době potýká.

„Lysá hora dnes není pouhým vrcholem, ale lze ji vnímat jako nahodile urbanizovaný celek několika budov, které zde byly realizovány v horizontu posledních 150 let. Každá stavba či parcela má svého majitele, což s sebou nese různorodost řešení mobiliáře, navigačního systému, reklamy a povrchů v přilehlých venkovních prostorech. Našim cílem bylo v úvodním setkání poukázat na problematiku a shrnout současný stav veřejných prostranství. Nastínit vhodná řešení pomocí referenčních příkladů v našich zeměpisných šířkách či ve světě,“ uvedl architekt Zdeněk Liška a dodal: „Na závěr jsme představili priority. Jednou z nich je vize řešení prostoru kolem ‚hladicího‘ bodu, který je nejnavštěvovanějším místem na hoře a zasloužil by si důstojnou transformaci. V návrhu se inspirujeme kamennými zídkami nedávno přestavěné Ivančeny, řešíme nový vhodnější mobiliář a další záležitosti.“

Moravskoslezský kraj na setkání zastupoval náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška, změny vrcholu Beskyd podporuje. „Lysá hora je častým cílem turistů i obyvatel našeho kraje a zaslouží si změny, které povedou ke krásnějším výhledům do okolí a příjemnějšímu pobytu. Kraj je připraven podpořit změny, na kterých bude panovat shoda, a já osobně velmi vítám snahu o to, aby veřejný prostor na Lysé hoře ožil, zkrásněl, a hlavně dobře fungoval pro všechny, kteří na ni vyrazí,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.


28. července 2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688