Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  17.07.2020 10:51:23

Nejobchodovanější akcie Saxo Bank v 2. čtvrtlet: Navzdory obavám z COVIDu-19 vystřelily akcie prudce vzhůru

Po výrazné březnové korekci začali investoři ve 2. čtvrtletí víceméně bez rozmyslu nakupovat. Tím hnali trh zpět tam, kde se nacházel, než udeřil COVID-19. A díky tomu zažil index S&P500 svůj nejlepší kvartál od roku 1998. Tento trend se zřetelně odráží i u pěti nejobchodovanějších akciových titulů mezi klienty Saxo Bank.

 
Peter Garnry, ředitel pro akciovou strategii, k tomu poznamenává:
„Druhý kvartál letošního roku představoval nepochybně znovuzrození ekonomiky na nové platformě státního kapitalismu, financované velmi vstřícnou monetární politikou, která začala ve jménu zvládnutí krize nevratně sbližovat fiskální a monetární instituce. Mohutné stimuly využité pro boj proti největší kontrakci ekonomiky od 30. let 20. století v nás probudily zvířecího ducha a přinesly spekulace v rozsahu nevídaném od roku 2000 či snad dokonce od bouřlivých 20. let minulého století.“

„Byli jsme sice svědky masivního comebacku akciových trhů, ale to ještě neznamená, že už je vše v pořádku. Na počátku třetího čtvrtletí jsou trhy i nadále velmi křehké. Index VIX předpovídá na léto vysokou volatilitu a teprve zveřejnění výnosů za 2. kvartál odhalí skutečné škody v korporátním sektoru a snad i nabídne hrubý nástin toho, co můžeme očekávat.” 
 
Nejobchodovanější akciové tituly Saxo Bank ve 2. kvartále (% výnos ve 2. kvartále) :
1. Tesla (+124 %)
2. Boeing (+40 %)
3. Danske Bank (+19 %)
4. Apple (+51 %)
5. Microsoft (+34%)

Text pokračuje komentářem Petera Garnryho, vedoucího kapitálové strategie, k TOP 5 obchodovaným akciovým titulům mezi klienty Saxo Bank:
Když se cena akcií Tesly ve 2. čtvrtletí znovu vyšplhaly nad 1000 dolarů, získala si firma tímto neskutečným comebackem znovu pozornost novinových titulků. A i když sám Elon Musk v květnu na Twitteru protestoval, že jsou akcie jeho společnosti nadhodnocené, investoři si to evidentně nemyslí. Bude zajímavé sledovat výnosy za 2. kvartál, které nám řeknou přesněji, jak Tesla pandemii COVIDu-19 zvládla.
 
Po nešťastném vykročení do nového roku se trhy ve druhém čtvrtletí odrazily ode dna a spolu s nimi se znovu odlepili od země i výrobci letadel. COVID-19 si vybral velkou daň, neboť pandemie výrazně omezila osobní leteckou přepravu, a oddálila tak nákupy nových strojů. Opětovné otevírání dalších zemí by mohlo přinést tolik potřebné světlo na konci tunelu, zatím však není jasné, jak dlouho ještě potrvá, než se cestující i letiště vrátí do normálního stavu před pandemií. 
 
Danske Bank
Největší dánská úvěrová instituce vyrazila na dlouhou a strmou cestu za opětovným získáním důvěry klientů i regulačních orgánů, o niž ji připravil skandál s praním špinavých peněz. Generální ředitel Chris Vogelzang sice provádí restrukturalizaci celé organizace, ale zatím není jisté, zda budou mít nějaký reálný dopad, protože celý sektor dál bojuje s nízkými úrokovými sazbami a pravděpodobnými dopady pandemie viru COVID-19.
 
COVID-19 otřásl počátkem roku 2020 celým Applem, protože většina výroby zůstala zavřená v čínské karanténě. Když Čína znovu otevřela hranice a počáteční strach opadl, začali investoři zasypávat výrobce chytrých telefonů penězi – čímž jeho akcie k 23. červnu vyhnali na dosavadní absolutní maximum. 
 
Od chvíle, kdy Satya Nadella v roce 2014 znovu převzal otěže, kormidloval společnost směrem k on-line budoucnosti s velkým důrazem na cloud computing. Což bylo evidentně správné rozhodnutí, protože on-line řešení firmy Microsoft si zejména v oblasti digitálních komunikací a pracovních technologií v průběhu karantény vedla velice dobře.

Jak jsou na tom české akcie? Komentoval je Martin Sklenář, analytik české pobočky Saxo Bank:
CEZ A.S.
Akcie energetického českého gigantu vykazovaly ve druhém čtvrtletí 2020 progresivní nárůsty. Cena akcie se pohybovala od 450 a přesahovala i hranici 500 za akcii. Představenstvo v polovině dubna oznámilo výplatu dividendy ve výši 34 na akcii, kterou pak i schválilo. CEZ na základě posilování tržní ceny elektřiny v letech 2017 a 2018, a zároveň na základě systému předprodeje cen silové elektřiny, v roce 2019 profitovala. Celkově tak CEZ získává na atraktivitě pro investory, a to se promítá do celkového silnějšího zájmu o jeho akcie.

Představenstvo Komerční banky podle očekávání rozhodlo nevyplatit dividendu za rok 2019. Vzhledem ke COVID pandemii se banka rozhodla zisk z roku 2019 podržet na účtu, jednalo se o nerozdělený zisk ve výši 14,8 miliard . Přesto akcie Komerční banky ve 2. čtvrtletí zažily velkou volatilitu a z úrovně 570 padla v květnu jejich cena pod 500 , aby poté opět posílila nad 600 za akcii. Zájem o akcie Komerční banky může být vyvolán investory právě z důvodu zajímavé dividendy za rok 2020, byť rozhodnutí o návrhu výši dividendy bylo přesunuto na říjen.

Ve druhém čtvrtletí se akcie MONETY obchodovaly na úrovních od 48 do 62 na akcii. Součástí skupiny Moneta se od dubna stala finanční společnost Wüstenrot. Ta od 4. července funguje již výhradně pod názvem MONETA Stavební spořitelna a ke konci roku je plánované začlenění i Wüstenrot hypoteční banka, nyní se čeká na regulatorní souhlas. Tato aktivizice vede investory ke většímu zájmu o nákup akcií, zkrátka věří v posílení pozice MONETY na českém trhu.

ESRTE Bank Group
ERSTE Group a její cena akcií mohou příjemně překvapit v delším časovém horizontu (od 12 měsíců) a cílová cena se odhaduje na přibližně 750 na akcii. I přes odhadovaný útlum celkového ekonomického vývoje v následujících dvou letech, kdy banka přijala všechna doporučovaná preventivní opatření proti dopadům COVID pandemie, může společnost nadále poskytovat své služby ve většině zemí, ve kterých operuje. 

Akcie TESLA se nyní obchodují na úrovni 1.544,- USD na akcii, tento rok tak přidaly akcie úctyhodných 230 %. Důvodem jsou slušné prodeje vozů a také částečně plněné plány, které firma nedávno oznamovala. Zároveň jsou akcie pod palbou tzv. shortařů, kteří nevěří, že může cena akcie ještě dále růst a přes derivátové obchody sází na pokles ceny. To se jim ovšem nedaří a odhadované ztráty těchto investorů dosahují 18 miliard USD. Magická investorská přitažlivost této akcie je nekonečná a může nadále přinést další překvapení ve vývoji ceny akcie oběma směry.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688