Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.07.2020 05:53:37

Goldman Sachs: Akcie, fundament a roušky

Na trhu je vždy něco, čeho se lze obávat, nyní to může být růst počtu nakažených v některých státech USA. Ovšem ekonomická data jsou lepší, než se čekalo, a platí to o maloobchodních tržbách, žádostech o hypotéku, ISM a dalších indikátorech. Pro Bloomberg Video to uvedla Sharmin Mossavar-Rahmani z Goldman Sachs Wealth Management s tím, že trh dříve počítal s velmi špatným vývojem, až s depresí, ale nyní se to mění.

Je tedy možné, že americká ekonomika letos klesne jen o 5 % a v příštím roce poroste o 5 – 6 %. Mossavar-Rahmani by to považovala za pozitivní scénář a trh podle ní nyní nejedná iracionálně. Připomíná, že trh hledí dopředu a tudíž jej zajímá, jak budou vypadat zisky firemního sektoru v následujících letech. Investorka ohledně rostoucího počtu nakažených dodala, že pozitivní výhled by souvisel s nošením roušek a dodržováním dalších potřebných opatření. Počítat je podle ní možné i s tím, že se bude lepšit efektivita léčby COVID-19, ale ohledně vakcíny dostupné v dohledné době tak optimistická není.

Jestliže se díváme na čísla, nemyslíme si, že trh je úplně mimo, uvedla Mossavar-Rahmani. Na trhu podle ní sice dochází k rozevírání několika mezer, například mezi růstovými a hodnotovými akciemi. Nicméně růst trhu má podle ní širší základ, než se řada lidí domnívá, a netáhne jej pouze několik málo akcií. Jakou roli hraje monetární politika Fedu? Podle investorky je v tomto ohledu relevantní vývoj rizikové prémie akciového trhu. Ta jako valuační měřítko ukazuje, že nyní jsou akcie asi o 10 % nadhodnocené relativně k podobným obdobím v minulosti.

Mossavar-Rahmani ale dodala, že oněch 10 % není důvodem, proč by její firma radila svým klientům, aby podvážili akcie. Naopak jim doporučuje plné zainvestování do akcií, protože trh je v podstatě v souladu s fundamentem a není důvod držet se stranou. Mossavar-Rahmani se následně vrátila k rouškám. Srovnání USA a Evropy totiž podle ní ukazuje, že obě ekonomiky jsou na tom ohledně otevírání ekonomiky podobně, ale v Evropě je epidemie pod kontrolou, zatímco v USA počet nově nakažených opět roste. A to je dáno tím, že v USA nejsou tak dodržována epidemická opatření.

Investorka v této souvislosti poukázala i na to, že evropské akcie se relativně k dlouhodobým průměrům obchodují s výrazně nižšími valuacemi než americké trhy. Podle ní lze takový rozdíl pochopit, protože dlouhodobější růstový výhled Evropy je horší než u Spojených států. Jedním z důvodů je horší koordinace ekonomické politiky v Evropě, což dokazuje mimo jiné to, že již nyní se zpochybňuje politika ECB. „Takové problémy s Fedem nemáme a i fiskální politika je v USA rychlejší a agresivnější. Takže si myslíme, že u akcií to jsou Spojené státy, kde je třeba nadvážit,“ míní investorka.

Zdroj: Bloomberg, https://www.youtube.com/watch?v=y6U6_QVyH2A&t=318s

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688