Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.07.2020 11:37:36, aktualizováno 19.07.2020 09:02:03

Novogratz: Akciový trh se tak nějak odtrhl od reality

Akciový trh se „tak nějak odtrhl od reality“. Pro Bloomberg to uvedl Michael Novogratz, zakladatel a ředitel Galaxy Investment Partners. Ekonomika se totiž jen pomalu posouvá dopředu, ale zejména technologické akcie boří každým dalším dnem nové rekordy. Akcie jako Tesla ukazují, že jsme v „klasické spekulativní bublině“, kterou živí vlna likvidity.

Podle investora se valuace nacházejí nebezpečně vysoko, a to zejména u růstových akcií, které mají zajímavé příběhy. Zoom, Tesla, Beyond Meat a podobné akcie takové příběhy nabízí a to stačí na to, aby se na ně vrhali investoři ve velkém a nakupovali je. Novogratz, který se zaměřuje i na kryptoměny, přirovnává současné dění na akciovém trhu k tomu, co probíhalo na trhu s kryptoměnami v roce 2017. Tehdy tam probíhala „bláznivá rally“, do které nastoupila řada investorů a pak trh zkolaboval.

Novogratz se domnívá, že v minulosti bublina praskla ve chvíli, kdy se objevil nějaký významný faktor, který trh hodnotil jako negativní. Mohla jím být například změna monetární politiky Fedu a nyní by se jím mohly stát prezidentské volby. Po nich by totiž mohlo nastat zvyšování daní a obrat v sentimentu na akciovém trhu, který je nyní v euforii „živené záplavou likvidity“.

Wall Street se podle investora již nějakou dobu pohybuje směrem od kapitalismu, který se stará jen o vlastníky firem. To, že by tento trend nabral na síle, tak nebezpečím není, ale opak platí o možných změnách v daňovém systému. Na otázku, do čeho investuje, Novogratz odpověděl, že nejdříve s rally na technologiích bojoval, ale pak to vzdal. Investovat do nich ovšem nezačal a za dobrý považuje přístup, podle kterého je v současné situaci nejlepší „být v letadle, ale co nejblíže u dveří“.

„Mám hodně zlata a hodně bitcoinů a tím se také podílím na této likviditou tažené bublině. Ale nepodílím se na té mánii na akciích,“ uvedl investor. Ti, kteří nyní „tančí se šampaňským“, by si podle něj měli dát pozor, aby včas přestali. Na trhu je pak podle něj hodně zajímavých hodnotových akcií, které „budou i nadále generovat hotovost“.

Novogratz poukázal i na fakt, že čínská vláda testuje používání vládní kryptoměny a to vytváří velký tlak na Spojené státy, aby se vydaly podobnou cestou. Čína totiž směřuje k tomu, že bude mít „digitální renminbi“. Tento proces je nyní celosvětově ve svém počátku, velkým krokem dopředu by měla být libra od Facebooku kvůli tomu, kolik lidí by ji mohlo používat.

Zdroj: Bloomberg


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

14.07. 21:56  Kecy (Já)
14.07. 12:58  Otázkou zní (achne)
14.07. 12:55  všeci nemohou vydělávat (achne)
14.07. 11:50  Otázkou zní (aaa)


Přečtěte si také:

29.02.2024Akciový trh ignoruje realitu – sektorová analýza Mgr. Timur Barotov (BHS)
05.08.2022Týden na akciových trzích: Evropě se nedařilo tak jako za mořem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688