Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  13.07.2020 00:00:00

Liberec: Lidé přišli říct, jak by chtěli, aby vypadalo okolí Tajchu

 

V závěru června měli obyvatelé příležitost zúčastnit se komentované prohlídky v okolí Veseckého rybníku a navazujícího plánovacího setkání s veřejností.

Večernímu programu předcházelo celodenní dotazníkové šetření. V průběhu dne bylo osloveno 80 lidí. Cílem dne organizovaného Kanceláří architektury města Liberce (KAM) bylo informovat obyvatele o připravovaných záměrech v okolí tzv. Tajchu a především získat podněty, které se propíší do zadání studie okolí Veseckého rybníku. KAM ve spolupráci s odborem ekologie a veřejného prostoru koordinuje přípravu projektu tak, aby navazoval na záměr odbahnění rybníku a opravy hráze, která spadá pod Povodí Labe.

Hlavním bodem večerního programu byla diskuse nad hodnotami, problémy a potřebami zúčastněných v okolí rybníku. Na vlastní plánovací setkání s veřejností, kterého se účastnil primátor města Jaroslav Zámečník, vedoucí odboru Kanceláře architektury města Jiří Janďourek, pracovníci Kanceláře architektury města a architekti ze studia IUCH architektura dorazilo 40 lidí. „Přítomní se rozdělili do dvou pracovních skupin, kde byly pod vedením mediátorů diskutovány hodnoty území. To znamená, co je pro obyvatele důležité, co je potřeba chránit a dále rozvíjet, dále také problémy území, tedy co nefunguje, co by potřebovali obyvatelé zlepšit a nakonec potřeby.

V závěru diskuse ohodnotili přítomní hodnoty, problémy a potřeby, které pro ně mají největší důležitost," popisuje vedoucí odboru Kancelář architektury města Jiří Janďourek. Místní si cení a stojí o zachování krajinného charakteru, mokřadů i drobných přírodních prvků (např. kosatců, vzrostlých “deštníkových” stromů tvarovaných místním patriotem panem Steinerem), vyzdvihli přírodní koupání, klid, blízkost lesa, pobytovou louku.

Jako významný problém označili automobilovou dopravu osobních i nákladních automobilů, parkování v letních měsících na louce i v blízkosti vody, chybějící toalety, veřejné osvětlení a odpadky, které zůstávají po návštěvnících. Od úprav očekávají minimální zásah do přírody, uvítali by uživatelsky přiměřenější přístup do vody, lepší a častější údržbu odpadkových košů, dostupné hygienické zázemí i osvětlení. Kompletní vyhodnocení společně s přílohou sumarizující dotazníkové šetření naleznete ke stažení na webu města. V průběhu prázdnin vznikne studie veseckého okolí, která bude podkladem pro koordinaci záměrů s Povodím Labe a veřejnosti bude představena na podzim.

Všem zúčastněným děkujeme za jejich čas i za pomoc při stavění zázemí, které nás v závěru večera uchránilo před deštěm a přejeme příjemný letní dny.

 

Kancelář architektury města

 

 

 

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688